De voorpagina van El Mundo Deportivo zondag El Mundo Deportivo

De afstraffing trilt nog flink na in Barcelona. Zelden ging de voetbalgrootmacht zo hard onderuit. Na de 8-2 nederlaag in de kwartfinale van de Champions League tegen Bayern München vrijdagavond wacht de Catalaanse club nu grote veranderingen. Die metamorfose begint in de trainerskamer. Hoewel Quique Setién officieel nog trainer is van Barcelona, twijfelt niemand eraan dat de 61-jarige Spanjaard de komende dagen zijn ontslag zal krijgen.

En als er in Barcelona een trainer wordt ontslagen, duikt altijd dezelfde naam op: die van bondscoach Ronald Koeman. Op de voorpagina van El Mundo Deportivo, de grootste sportkrant van Catalonië, prijkt zondagmorgen opnieuw het gezicht van Koeman. Volgens de krant is de huidig bondscoach van Oranje de ideale opvolger van Setién: 'Candidato Koeman'.

Gecompliceerde kleedkamer

"Het bestuur is zeer gecharmeerd van Koeman, die het karakter en de moed heeft om moeilijke beslissingen te nemen in een 'gecompliceerde kleedkamer'. Ook staat de oud-speler van de Catalaanse club voor aanvallend voetbal, iets wat het bestuur graag ziet", zo schrijft de krant.

Concurrentie van Xavi Hernández zou hij niet hebben, De oud-speler vindt het 'niet het juiste moment om in te stappen'. Daarnaast zou het bestuur het ook niet zien zitten in Mauricio Pochettino. De Argentijn is beschikbaar na zijn ontslag bij Tottenham, maar door zijn eerdere periode bij rivaal en stadsgenoot Espanyol niet echt geliefd bij de aanhang van Barcelona.

Quique Setién, officieel nog trainer van FC Barcelona Proshots

Het is maar de vraag of Koeman openstaat voor het verzoek van de Catalanen. Koeman, die in januari ook al werd benaderd door Barcelona, heeft de afgelopen maanden telkens aangegeven dat hij nu niet naar Spanje wil verhuizen. "Toen ik mijn trainerscarrière begon, had ik twee dromen: bondscoach van mijn land zijn en trainer van FC Barcelona worden. Mijn toewijding aan Oranje blijft hetzelfde, ik blijf in elk geval bondscoach tot en met het EK in 2021."

'Nee, ik ga niet'

Begin juli herhaalde hij dat nog eens bij NOS Studio Sport. Hij benadrukt bij Oranje te blijven tot en met het EK. "Nee, ik ga niet weg", zei hij in de studio tegen presenator Sjoerd van Ramshorst.

El Mundo Deportivo denkt te weten dat Koeman toch niet opnieuw 'nee' kan zeggen. Het zou namelijk de laatste kans zijn voor hem om trainer van Barcelona te worden.

Lionel Messi tijdens de verloren wedstrijd tegen Bayern (8-2) AFP

Volgens Sport, de andere sportkrant van Catalonië, worden er weinig spelers gespaard bij de aanstaande renovatie. "Er zijn slechts vier spelers zeker van hun plek in de selectie van volgend seizoen: keeper Marc-André Ter Stegen, verdediger Clément Lenglet, Frenkie de Jong en Lionel Messi. Alle andere spelers mogen vertrekken bij een mooi bod", aldus de sportkrant.

Vrijdagavond maakte verdediger Gerard Piqué direct na de afstraffing al duidelijk dat hij grote veranderingen wil. "De club heeft allerlei veranderingen nodig. Bij Barcelona is niemand meer onmisbaar. Als ik plaats moet maken voor vers bloed, ga ik weg.

STER reclame