Jan Schoenmaker was 20 jaar wijkagent in de Utrechtse tippelzone. Toen hij begon was het compleet nieuw voor hem: de zone was juist altijd een plek in de stad die hij vermeed. Het was er niet fijn. "Ik ontmoette veel prostituees die afgegleden waren, die verslaafd waren. Dat was ernstig om te zien."

Toch vindt Jan dat de huidige aanpak, van zowel landelijke als regionale overheden, niet goed is. "Er wordt toegewerkt naar het verbieden van prostitutie, maar dat is een doodlopende weg. Zelfs zo'n ellendige plek is beter dan helemaal geen zicht meer hebben op prostitutie", vertelt hij. Jan schreef een boek over zijn ervaringen: De Wijkagent.

Verder in de podcast hoor je alles over Imelda Marcos. Zij is de weduwe van de voormalige Filipijnse dictator Ferdinand Marcos. Imelda is meer dan alleen 'de vrouw van': ze is ook een markante persoonlijkheid, vertelt oud-Zuid-Oost Azië-correspondent Michel Maas in Met het Oog op Morgen.

Na Marcos' afzetting moest het echtpaar vluchten naar het buitenland. Ferdinand Marcos overlijdt in 1989 op Hawaï. Imelda wil dan dat haar man in de Filipijnen begraven wordt, op de heldenbegraafplaats. Maar daar gaat de bevolking niet mee akkoord, waardoor Imelda besluit hem te verzorgen boven de grond: ze balsemt haar man jarenlang. In 2016 is het dan zover: de voormalig dictator wordt begraven op de heldenbegraafplaats. Nu dit is gelukt, neemt ze zich een nieuwe missie voor: haar zoon, Ferdinand Junior, ook president maken. De documentaire The Kingmaker met Imelda in de hoofdrol is nu te zien in de bioscoop.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: Elke werkdag hoor je bij De Dag gesprekken die nét even verder graven, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: Elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

NOS Voetbalpodcast: iedere maandag nemen voetbalcommentatoren de week door, met anekdotes van experts en vooruitblikken op komende wedstrijden.

STER reclame