De politie in de wijk Kanaleneiland
NOS Nieuws

Achttien arrestaties na rellen in Utrechtse wijk Kanaleneiland

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland hebben gisteravond en vannacht tussen de 250 en 300 jongeren rellen veroorzaakt, vooral bij een winkelcentrum. Er werd met vuurwerk gegooid, een winkelpui werd vernield en er zijn bushokjes gesloopt. Ook werd een auto in brand gestoken. Achttien mensen zijn opgepakt, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Locoburgemeester Van Hooijdonk van Utrecht zegt dat er donderdagavond informatie binnen kwam dat mensen van plan waren te gaan rellen in Utrecht, waarbij specifiek drie wijken werden genoemd. Uiteindelijk gingen de relschoppers naar Kanaleneiland.

In een brief aan de Utrechtse gemeenteraad schrijft Van Hooijdonk dat de inzet van de politie gisteravond en vannacht gericht was op "een deëscalerend optreden en het voorkomen van een gewelddadige confrontatie tussen relschoppers en politie, zolang de veiligheid in de buurt niet in het geding was". Volgens haar was de inzet van de politie in eerste instantie "terughoudend", omdat de relschoppers waarschijnlijk van plan waren de politie uit de tent te lokken.

De politie riep de relschoppers op te vertrekken "als je geen draai om je oren wilt":

Onrust in Utrechtse Kanaleneiland: politie op straat en vernielingen

De politie greep later wel in, toen de overlast en onrust aanhield. Daarbij riep de politie de relschoppers via luidsprekers op te vertrekken. "Uiteindelijk zijn achttien personen aangehouden, waarna de rust terugkeerde", meldt de locoburgemeester. Buurtbewoners vertelden Van Hooijdonk dat er honderden jongeren waren. "Maar een paar van de meest actieve relschoppers, 25 tot 30 mensen die echt overtredingen begingen, kwamen van buiten de wijk", zegt ze.

De gemeente waarschuwt dat de mensen die vernielingen hebben aangericht of anderszins over de scheef zijn gegaan, niet vrijuit gaan. "Daders zullen indien mogelijk op basis van camerabeelden en waarnemingen opgespoord en vervolgd worden." Volgens de locoburgemeester heeft een grootschalige confrontatie tussen relschoppers en politie "niet plaatsgevonden".

Voor vanavond houden politie en gemeente "alle scenario's open".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl