Tanden bleken populair, maar werken die behandelingen wel?

Tandenbleekgels, zwarte tandpasta's en zelfs facings: op social media prijzen influencers van alles aan waarmee jij je tanden wit, witter, witst kan krijgen. En met succes: uit een enquête van NOS Stories op Instagram onder bijna 4000 jongeren komt naar voren dat 40 procent een tandenbleekbehandeling overweegt en 7 procent er al een heeft gedaan.

De meeste jongeren zijn na zo'n behandeling tevreden met hun witte tanden, maar dat geldt niet voor iedereen. Gina (19) ging naar een salon waar geen tandarts werkte en dacht meteen: dit is niet goed. "Elke keer als ik iets kouds drink trekken mijn tanden helemaal, net alsof de slotjes van mijn beugel vroeger werden aangedraaid". En die witte tanden? "Die bleven maar een paar maanden, ik ben nu weer terug bij af en 120 euro armer."

NOS Stories zocht uit hoe het zit met dat tanden bleken. Wat doen zo' 'million dollar smile'-behandelingen precies? En wat moet je wel en niet doen als je witte tanden wil? Check de antwoorden op die vragen in de video hieronder.

Als je wittere tanden wil, zijn er meestal drie opties. Je kunt je tanden bleken bij de tandarts of mondhygiëniste, met een op internet besteld setje, of bij een speciale tandenbleeksalon.

Het aantal bedrijven dat een onderneming begon in de laatste categorie is de laatste jaren flink toegenomen, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel. Maar toch zit er behoorlijk veel verschil in hoe lang jij plezier hebt van die witte tanden.

Het was écht heel wit. Ik heb er één à twee maandjes plezier van gehad, daarna waren mijn tanden weer zoals ervoor.

Tobias (19)

Tandarts Erik Jan Muts legt uit hoe dat komt. "Alleen tandartsen mogen met maximaal 6 procent waterstofperoxide bleken. Maar al die salons en thuisbleeksetjes mogen maximaal 0,1 procent van die stof gebruiken. En als je daarmee je tanden bleekt: dat werkt niet, hooguit maakt het je tanden een beetje schoon."

Ook veel andere middeltjes die tandenbleeksalons gebruiken, bijvoorbeeld baking soda, hebben alleen een schurend of schoonmakend effect, legt de tandarts uit. "Dat maakt je tanden wel iets witter, maar niet voor lange termijn. En als je dat vaak doet of lange behandelingen ondergaat met dat spul, dan kan zelfs je glazuur serieus beschadigen."

'Blauwe lichten zijn voor de show'

En die blauwe lichten die je overal op je mond krijgt? "Die zijn voor de show, er is geen wetenschappelijk bewijs dat die werken, en het wordt zelfs afgeraden ze te gebruiken." Meerdere wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen dat. De Europese Raad voor Tandartsen zegt hierover: "De lampen hebben geen bewezen voordelen voor het bleken. Ze verhitten wel je tanden, waardoor ze tijdelijk uitdrogen en je de illusie krijgt dat je tanden witter zijn. Maar het verhitten kan je tanden juist beschadigen."

Prestentator Jeroen had verrassend witte tanden van zichzelf

Uit een rondgang bij die tandenbleeksalons, waaronder grote ketens en salons verspreid door het hele land, blijkt dat ze inderdaad vaak met baking soda werken. Ook gebruiken ze soms die 0,1 procent waterstofperoxide, in combinatie met een lamp. De salons wilden niet met naam en toenaam reageren, maar gaven aan zelf te denken dat de lamp wel werkt. Anderen zeiden inderdaad niet echt te bleken, maar meer te witten of schoon te maken.

Gina heeft in ieder geval best veel spijt van hun keuze om naar een tandenbleeksalon te gaan. "Het was het niet echt waard. Het is gewoon echt niet fijn dat als je een ijsje eet, je hem gewoon weg moet leggen omdat het te veel pijn doet", zegt Gina. Daar staat tegenover dat veel mensen uit onze enquête aangaven wel tevreden te zijn met het resultaat - ook al is dat maar voor de korte termijn.

Tobias (19) bijvoorbeeld was een tijdje wel heel gelukkig met zijn stralend witte gebit. "Het was écht heel wit." Hij had naderhand wel een paar dagen last van zenuwsteken in zijn mond, maar dat ging weer over. Wel was na een tijdje het effect weg. "Ik heb er één à twee maandjes plezier van gehad, daarna waren mijn tanden weer zoals ervoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl