Omroep MAX
NOS Nieuws

Diederik Gommers: tweede coronagolf kan al in september komen

"Als de cijfers zoals die nu zijn zich voortzetten, dan komt er een tweede coronagolf in september en dat kunnen we niet aan". Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care in talkshow Op1. "We hadden dat in januari volgend jaar verwacht, maar als dit doorzet dan komt dat eerder."

"We weten het niet zeker, ik wil geen paniek zaaien", zei Gommers. "Maar als het zo doorgaat dan gaat het gewoon weer fout."

Volgens Gommers zijn de ziekenhuizen nog niet klaar voor een tweede coronagolf:

Gommers: 'Als dit nu zo doorzet, dan komt die tweede golf in september'

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maakte zich eerder vandaag ook zorgen over de oplopende cijfers in een interview met De Telegraaf. Hoewel het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen in het ziekenhuis de afgelopen weken beperkt bleef, zullen de cijfers over twee weken niet meer zo laag zijn, zei Kuipers.

Zorgelijk

In de afgelopen twee weken steeg het aantal ziekenhuisopnames van 80 naar 150 covidpatiënten, maakte Kuipers eerder vandaag bekend. "Hoewel dit nú redelijk beperkt lijkt, is de verwachting dat dit aantal tussen een week en tien dagen stijgt naar 200 tot 300 opnames. En dat is zorgelijk", zei Kuipers.

De ziekenhuizen kunnen de aantallen nu nog aan, erkent Kuipers in de krant. "Maar als je ziet hoe snel dit virus kan rondgaan, dan houd ik mijn hart vast. Bedenk dat we op 27 februari de eerste coronapatiënt in het ziekenhuis hadden en eind maart over de duizend."

Niet minder ingrijpend

Twee weken geleden lagen er nog veertien mensen op de intensive care, inmiddels zijn dat er 35 geworden. Kuipers zegt dat veel mensen hoopten dat het virus minder heftig is geworden vanwege de lage cijfers. Maar dat is niet zo, waarschuwt hij.

"Er is geen enkele aanwijzing dat het virus minder ingrijpend is", zegt hij. "Kwetsbare mensen worden er niet minder ernstig of minder vaak ziek van. Alleen: nu we meer testen, vinden we meer besmette jonge mensen. Die belandden altijd al minder vaak in het ziekenhuis, want ze worden niet zo ziek van corona."

"Laten we hopen dat het goedkomt", zei Gommers. "We willen niet het hele land opnieuw platleggen. Als dat wel moet, dan kunnen we niet de politiek of jongeren de schuld geven, dat hebben we dan allemaal gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl