NOS Sport

Bondscoach Wouda blij met testwedstrijd: 'Dit hebben de zwemmers gemist'

Marcel Wouda over testwedstrijd: 'Dit is waar we het voor doen'

Als koeien die na de winter voor het eerst weer naar buiten mogen. Zo voelen de zwemmers zich nu ze eindelijk weer in wedstrijdverband in actie kunnen komen, vertelt bondscoach Marcel Wouda. "We zijn superblij."

Sinds maart hebben de Nederlandse toppers zich niet met anderen kunnen meten, maar woensdag bij de internationale testwedstrijden in Hengelo was het dan eindelijk zover. "We hebben best wat trainingswedstrijden gedaan, maar de zwemmers hebben dit wel echt gemist," zegt Wouda. "Het is een setting die je niet zomaar kunt nabootsen."

In Hengelo hebben ze de nodige maatregelen moeten nemen om het evenement door te kunnen laten gaan. Handen wassen en afstand houden zijn zoals overal in de samenleving verplichte handelingen, maar achter de schermen gebeurt volgens Wouda nog veel meer. "Alle buitenlandse zwemmers zijn getest voor ze hier kwamen en er liggen duidelijke protocollen klaar mocht er iets gebeuren."

Weliswaar vormen de testwedstrijden een fijne herstart voor de zwemmers, toch blijft het de vraag hoe vaak de ze dit najaar nog in actie kunnen komen. De meeste wereldbekerwedstrijden staan met potlood in de agenda geschreven. Volgens planning zullen de olympische kwalificatiewedstrijden in december worden gehouden.

Alle vraagtekens ten spijt, blijft Wouda optimistisch. "Als je nu gaat denken dat het misschien niet doorgaat, hoe blijven de sporters dan gemotiveerd om dagelijks het bad in te gaan? We moeten flexibel zijn en op het laatste moment plannen maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl