Regio 15

De Haagse gemeenteraad houdt volgende week een spoeddebat over de recente onrust op en nabij het strand. Het overleg met burgemeester Jan van Zanen hierover kan volgens een meerderheid van de raad niet wachten tot na het reces.

Aanleiding voor het spoeddebat is de dodelijke steekpartij op de Scheveningse Pier, waarbij maandag een 19-jarige Rotterdammer om het leven kwam. Verder zijn verkeersregelaars en handhavers belaagd en bedreigd en veroorzaakten strandbezoekers overlast.

Extra maatregelen

Een van de aanvragers van het spoeddebat is fractievoorzitter Sebastiaan Kruis van de PVV. Hij dringt aan op extra maatregelen op het strand, zoals preventief fouilleren en strengere handhaving.

"Er komen enorme massa's mensen naar vooral Scheveningen. Het strand zelf kan dat misschien wel aan, maar het gebied eromheen niet. Daar moeten we snel een oplossing voor vinden."

"Maximale capaciteit"

Burgemeester Van Zanen keerde dinsdag vervroegd terug van zijn vakantie vanwege de onrust. Volgens de gemeente is inmiddels de 'maximale capaciteit' ingezet om de orde langs de kust te bewaren, meldt Omroep West. De politie surveilleert sinds de steekpartij extra op en rond de boulevard in Scheveningen.

Een woordvoerder van de burgemeester zegt tegen de omroep dat wordt onderzocht of er nog meer mogelijk is: "Wij zijn een creatieve gemeente. Wij zijn hard en snel aan het studeren op mogelijke aanvullende maatregelen."

De raadsvergadering vindt waarschijnlijk volgende week donderdag plaats.

Drillrap

Ook de politiekorpsen van Amsterdam en Rotterdam volgen de ontwikkelingen in het onderzoek naar het incident nauwgezet. Aangezien de steekpartij in Scheveningen op sociale media in verband wordt gebracht met de drillrap-scene, waarbij groepen elkaar uitdagen, worden uitingen uit die hoek extra scherp in de gaten gehouden. Het slachtoffer was vermoedelijk lid van zo'n groep.

STER reclame