Trini Lopez ANP

In een ziekenhuis in Californië is de Amerikaanse zanger en gitarist Trini Lopez (83) overleden. Lopez, zoon van Mexicaanse migranten, had in de jaren 60 zijn grootste successen met If I Had a Hammer, Lemon Tree en La Bamba.

Volgens zijn zakenpartner, de muzikant Joe Chavira, is Lopez in een ziekenhuis in Palm Springs (Californië) overleden aan de gevolgen van covid-19. Chavira zegt dat hij net samen met Lopez een nummer had opgenomen dat bedoeld was om geld op te halen voor voedselbanken, waar mensen die getroffen zijn door de coronacrisis terechtkunnen.

Lopez, de zoon van Mexicaanse migranten, groeide op in Dallas, Texas. Zijn familie had weinig geld, waardoor Lopez zijn middelbare school niet kon afmaken. Zijn leven veranderde toen zijn vader hem een tweedehandsgitaar cadeau deed en hem leerde om erop te spelen.

Nadat Lopez was verhuisd naar Californië speelde hij geregeld in P.J.'s Night Club in West Hollywood. Daar werd hij 'ontdekt' door Frank Sinatra, die hem een platencontract bezorgde bij zijn eigen label. Zijn eerste grote hit, If I Had a Hammer, kwam uit in 1963 en zou in bijna veertig landen bovenaan de hitlijsten komen.

Lopez speelde ook in films, waaronder in The Dirty Dozen met Lee Marvin en Charles Bronson. De artiest beleefde zijn hoogtepunten in de jaren zestig maar trad nog tot op hoge leeftijd internationaal op. In 2013 was hij te gast in de zomerconcerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht.

Recent is nog een documentaire over Lopez gemaakt, My Name is López, die volgend jaar in première gaat.

STER reclame