EPA
NOS NieuwsAangepast

Biden kiest Kamala Harris als 'running mate' voor verkiezingen

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft senator Kamala Harris gekozen als kandidaat voor het vicepresidentschap. Ze nemen het in november op tegen president Trump en zijn vicepresident Mike Pence.

De 55-jarige Harris is sinds 2017 namens de Democraten senator voor Californië. Haar moeder is afkomstig uit India, haar vader uit Jamaica. Ze zou de eerste zwarte vrouwelijke vicepresident kunnen worden.

Biden stond al onder grote druk om een zwarte vrouw te kiezen na de protesten in de Verenigde Staten tegen racisme en politiegeweld. Hij had eerder al beloofd een vrouw te kiezen en noemt Harris op Twitter "een onverschrokken vechter voor de kleine man" en "een van de beste ambtenaren van het land". Ze was eerder officier van justitie in San Francisco en werd al gezien als een van de favorieten.

Ze deed vorig jaar een gooi naar de Democratische nominatie voor het presidentschap, maar trok zich begin december terug. Linkse kiezers bekritiseerden haar gedraai over zorgverzekeringen en haar verleden als aanklager en Joe Biden bleek ondanks Harris' achtergrond populairder bij zwarte kiezers.

Vorige week schoot een oplettende fotograaf al een foto van hem en zijn notitieblok. Op het papier stond de naam van Harris met een rij lovende woorden. "Talentvol", "groot respect voor haar" en "geweldige hulp in de campagne".

In de campagne om het presidentschap presenteerde ze zich als de kandidaat die zowel de jonge en meer progressieve Democraten aansprak, als de meer gematigde oudere kiezers. Ze viel Joe Biden bij een verkiezingsdebat in juni vorig jaar hard aan en verweet hem dat hij eerder racistisch beleid had gesteund en racisten had geprezen.

Schipperen tussen vleugels

Harris is de dochter van twee immigranten, die naam maakten in de wetenschap. Haar moeder is een borstkankeronderzoekster uit India, haar vader een economieprofessor uit Jamaica. Vanwege haar afkomst noemde ze zichzelf bij uitstek geschikt om op te komen voor onderdrukte minderheden.

Dat ze soms schippert tussen beide vleugels blijkt wel uit haar positie over zorgverzekeringen. Eerst steunde ze het voorstel van de linkse Democraat Bernie Sanders om universele gezondheidszorg in te voeren, later liet ze weten zich er toch niet comfortabel bij te voelen.

Correspondent Arjen van der Horst ging vorig jaar op bezoek bij een campagnebijeenkomst van Harris in Los Angeles:

'Wat meeweegt is vooral hoe je Trump kan verslaan'

Binnen de Democratische partij is opgetogen gereageerd op de keuze voor Harris. Onder andere de oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton en oud-presidentskandidaten Hillary Clinton en Al Gore lieten op Twitter van zich horen.

Volgens Obama is Harris "meer dan voorbereid op de baan", Bill Clinton noemt Bidens keuze voor Harris "uitstekend" en zijn vrouw is "enthousiast". Gore schrijft dat Harris als ambtenaar een topprioriteit maakte van het klimaat en het milieu "en ik weet zeker dat zij een sterk voorvechter daarvan zal blijven in het Witte Huis".

President Trump heeft laten weten dat hij "een beetje verbaasd" is dat Biden koos voor Harris als running mate. Volgens Trump was Harris "erg oneerbiedig" tegenover Biden tijdens de Democratische voorverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl