Capitulatie van het Japanse leger in Nederlands-Indië.
NOS Nieuws

Zaak tegen Nederlandse Staat om misdaden Japan tijdens Tweede Wereldoorlog

De Stichting Japanse Ereschulden (SJE) start een procedure tegen de Nederlandse staat vanwege de oorlogsschade die Nederlanders hebben opgelopen tijdens de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië. Op eerdere verzoeken voor compensatie is geen reactie gekomen, daarom stapt de stichting naar de rechter.

De stichting wil een compensatieregeling, omdat veel slachtoffers van de Japanse bezetting fysieke en geestelijke schade hebben opgelopen. Ook zijn huizen en andere bezittingen van slachtoffers vernietigd.

De SJE stelt dat voor compensatie niet bij Japan kan worden aangeklopt door het vredesverdrag dat de Nederlandse staat in 1951 met het Aziatische land sloot. Volgens de stichting is de Nederlandse Staat tot op de dag van vandaag niet bereid zelf volledige compensatie te bieden, terwijl die daartoe wel verplicht is.

"Nederland heeft in het verdrag afstand gedaan van vorderingen van de Nederlandse oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden jegens Japan. Als gevolg hiervan kunnen de Nederlandse slachtoffers de Japanse staat niet met succes aanspreken op de oorlogsmisdaden die zijn gepleegd en de schade die hierdoor is veroorzaakt", staat in een persbericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl