Een volledig leeggeroofde winkel van Dior in Chicago Reuters

Plunderaars hebben in het centrum van Chicago tientallen winkels leeggehaald en vernield. Dat gebeurde nadat de politie een verdachte had neergeschoten, gevolgd door een oproep op sociale media om uit protest naar het centrum te komen.

Op videobeelden is te zien hoe plunderaars winkels binnengaan en spullen meenemen:

Tientallen winkels in Chicago geplunderd en vernield

Meer dan honderd mensen zijn aangehouden. Een onbekend aantal mensen raakte gewond, onder wie dertien agenten. Twee mensen liggen met schotwonden in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Misinformatie

Volgens de politie was de genoemde verdachte een 20-jarige man, die op straat ondervraagd werd. Hij sloeg op de vlucht en schoot op de agenten die hem achtervolgden.

De agenten schoten hem neer. De verdachte is naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn verwondingen waren niet dodelijk, zegt de politie.

Op Facebook zou daarna een video hebben gecirculeerd waarin ten onrechte werd geclaimd dat de politie een jongen van 15 had doodgeschoten. Daarna liepen de emoties op sociale media hoog op en werd opgeroepen om te gaan plunderen.

'Pure misdaad'

Na de oproep zette de politie in Chicago 400 extra agenten in om de verwachte rellen het hoofd te bieden. Tientallen winkels moesten het ontgelden, vooral langs Michigan Avenue, een van de bekendste winkelstraten van de stad.

Volgens een politiechef waren de plunderingen geen onderdeel van een georganiseerd protest, maar "pure misdaad". Als voorbeeld beschreef hij hoe agenten vanuit een auto werden beschoten nadat ze iemand hadden aangehouden die er met een kassa vandoor wilde gaan.

STER reclame