AZ-trainer Arne Slot tijdens het oefenduel met OSC Lille
NOS Voetbal

AZ treft Viktoria Plzen in CL-voorronde en stapt niet naar CAS

AZ neemt het in de tweede voorronde van de Champions League op tegen het Tsjechische Viktoria Plzen. Dat heeft de loting in Nyon uitgewezen.

De wedstrijd wordt gespeeld in Alkmaar. Alle ontmoetingen in de tweede voorronde gaan, vanwege het coronavirus, over één wedstrijd en zijn zonder publiek. De speeldata zijn dinsdag 25 en woensdag 26 augustus.

Meteen na de loting maakte AZ bekend dat het afziet van verdere procedures tegen de verdeling van de Europese tickets. De Alkmaarders leggen zich neer bij hun tweede plaats in de eredivisie en stappen niet naar het internationaal sporttribunaal CAS.

Protest

AZ had bij de UEFA protest ingediend tegen de door de KNVB bij de Europese voetbalbond ingediende eindstand van de eredivisie, met AZ als nummer twee en Ajax als nummer één.

AZ meende op basis van de onderlinge resultaten, met twee keer winst op Ajax, recht te hebben op de eerste plaats en het belangrijkste Champions League-ticket.

"Het belang van AZ heeft altijd vooropgestaan", reageert algemeen directeur Robert Eenhoorn. "Daarom is indertijd besloten de UEFA te vragen om de beslissing van de KNVB nader te bekijken. Nu de loting is geweest, hebben we uiteindelijk antwoord op onze vraag. Daar leggen we ons voor nu bij neer, we richten het vizier op de toekomst."

Oude bekende

Met Viktoria Plzen treffen de Alkmaarders de vijfvoudig kampioen van Tsjechië die een oude bekende van AZ binnen de gelederen heeft: Ondrej Mihalik.

De Tsjechische aanvaller (23) werd begin 2018 gekocht door AZ, maar raakte al snel zwaar geblesseerd. Daardoor kwam hij nauwelijks aan spelen toe en vorig jaar werd hij verhuurd aan Plzen. Deze zomer namen de Tsjechen hem definitief over van AZ.

Plzen kent ook het klappen van de zweep in de Champions League. Twee seizoenen geleden deden de Tsjechen mee aan de groepsfase en troffen ze Real Madrid, AS Roma en CSKA Moskou. De ploeg werd derde in de poule en ging verder in de Europa League.

Voorrondes en play-offs

Bij winst in de tweede voorronde wacht AZ nog een derde voorronde. Daarna volgen de play-offs, over twee duels, om een plek in de groepsfase van de Champions League. Verliest AZ, dan krijgt het een herkansing in de derde voorronde van de Europa League.

Ajax is al vrijwel zeker van de groepsfase van de Champions League. Alleen als Olympique Lyonnais dit seizoen de Champions League wint, moet Ajax alsnog aan de bak in de play-offs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl