NOS NieuwsAangepast

Provincie laakt loonsverhoging Nuon

De provincie Gelderland gaat bezwaar maken tegen de manier waarop het salaris van de nieuwe Nuon-topman Huib Morelisse is verhoogd.

Het vaste salaris van Morelisse is met 70 procent verhoogd naar 750.000 euro, zonder dat de aandeelhouders daar toestemming voor hebben gegeven.

De voorganger van Morelisse kreeg een vast salaris van 440.000 euro. Met bonussen kon dat oplopen tot 748.000 euro. Morelisse krijgt bovendien nog eens 724.000 euro voor het mislopen van inkomsten bij zijn vorige werkgever Essent.

Gelderland, met bijna 23 procent van de aandelen, zegt dat de loonsverhoging had moeten worden voorgelegd aan de aandeelhouders. Het gaat de provincie op dit moment niet zozeer over de hoogte van het bedrag.

Beloningsbeleid

Nuon zegt dat de salarisstijging gerechtvaardigd is omdat de Zweedse wet sinds 2003 geen bonussen toestaat aan het topmanagement van staatsbedrijven. Nuon is onderdeel van het Zweeds energiebedrijf Vattenfall. Het verbod geldt zowel voor het moederbedrijf als voor dochterondernemingen, ook als die in het buitenland zitten.

In 2006 hebben de provinciale aandeelhouders regels voor het beloningsbeleid vastgesteld. Volgens dit beleid moet het salaris van de topman vergelijkbaar zijn met bedrijven als Schiphol en Connexxion. De topman van Schiphol verdiende in 2010 ruim 625.000 euro. Met 750.000 euro zit Morelisse boven de bedragen bij deze ondernemingen.

Aandeelhouders

Nuon is voor 49 procent in handen van Vattenfall. De provincie Gelderland bezit nog bijna 23 procent en is dus grootaandeelhouder. Andere aandeelhouders zijn de provincies Friesland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.

In juli krijgt Vattenfall nog eens 15 procent van de aandelen in handen en in juli 2015 zijn de Zweden helemaal eigenaar.

Op 13 mei bespreken aandeelhouders de kwestie. Salarissen en beloning van de top worden vastgesteld in de Raad van Commissarissen door de zogenaamde renumeratiecommissie. Dat besluit moet altijd ter goedkeuring worden voorgelegd aan de aandeelhouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl