Jan Nagel viert dat hij de voorzitter van 50Plus is geworden

Ook digitale problemen bij 50Plus: onderzoeker bracht valse stemmen uit

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

Na het CDA kampt ook 50Plus met stemgedoe. Bij de ledenvergadering van vorige weekend heeft een onderzoeker op meerdere moties en de verkiezing van de voorzitter valse stemmen kunnen uitbrengen. Dat bevestigt de partij na vragen van de NOS.

De 50 Plus-vergadering vond digitaal plaats. "Maar iedereen kon zich aanmelden voor de digitale vergadering", zegt onderzoeker Jordy San Jose Sanchez, die eerder aantoonde dat de CDA-verkiezing vatbaar was voor manipulatie. Hij stemde mee met een aantal stemmingen, waaronder de eerste ronde van de verkiezing van de voorzitter.

50Plus bevestigt het probleem. "Aanvankelijk vroegen we leden ter verificatie om hun lidnummer, maar dat was een te grote barrière voor onze leden", zegt Anneke van der Helm van het partijbestuur van 50Plus.

De uitkomst van de vergadering, waarbij onder meer 50Plus-oprichter Jan Nagel als voorzitter van de partij werd gekozen, is volgens haar niet in het geding. San Jose Sanchez vraagt zich echter af hoe de partij kan garanderen dat er geen andere valse stemmen doorheen zijn geglipt.

Gecontroleerd

De partij zegt alle aanmeldingen voor de digitale vergadering vooraf te hebben gecontroleerd. "Daar is een late aanmelding tussendoor geglipt", aldus Van der Helm.

San Jose Sanchez probeerde met twee accounts deel te nemen aan de vergadering. "Mijn eerste account is inderdaad ongeldig verklaard", zegt hij. Met het tweede account kon hij moeiteloos meestemmen.

Het uitbrengen van extra stemmen lukte San Jose Sanchez niet. Wie de stemming daarom zou willen manipuleren, zou zich vooraf met meerdere namen moeten aanmelden en zo vanaf meerdere accounts meestemmen.

Aan de vergadering deden zo'n 270 mensen mee, wat manipulatie een stuk effectiever maakt dan bij de CDA-verkiezing. Daarbij deden ruim 25.000 mensen mee, waardoor veel meer stemmen zouden moeten worden gemanipuleerd om de uitslag te beïnvloeden.

Manipulatie

San Jose Sanchez stelde 50Plus vooraf op de hoogte dat de verkiezing mogelijk vatbaar zou zijn voor manipulatie. Dat de onderzoeker desondanks een valse stem kon uitbrengen, komt volgens 50Plus doordat hij de naam van een echt lid gebruikte.

De onderzoeker ontkent dat. "Ik gebruikte voor mijn aanmeldingen de namen van zeevaarders Piet Hein en Maarten Tromp", aldus San Jose Sanchez. De aanmelding op naam van Piet Heijn haalde het niet, maar Maarten Tromp bleek geen probleem.

Ik denk niet dat veel 50Plus-leden een e-mailadres van Yandex hebben

Onderzoeker Jordy San Jose Sanchez

"Ondanks dat ik geen telefoonnummer invulde, terwijl de partij daar wel om vroeg", zegt hij. Ook gebruikte hij een e-mailadres van het Russische technologiebedrijf Yandex. "Ik denk niet dat veel 50Plus-leden dat hebben", zegt de onderzoeker.

Gewaarschuwd

De software die 50Plus gebruikte voor zijn ledenvergadering, lijkt nooit te zijn bedoeld voor digitale stemmingen, zegt onderzoeker Benjamin Broersma. Hij nam de verkiezing ook onder de loep. "De software is bedoeld voor digitale bijeenkomsten, niet voor het uitbrengen van stemmen. Het is opvallend dat ze zijn gewaarschuwd, maar dat er toch ongeldige stemmen doorheen glipten", zegt Broersma.

De organisator van de vergadering, Online Seminar, stelt dat het gaat om een menselijke fout van 50Plus. "Ons platform treft geen blaam", laat het bedrijf weten aan de NOS.

Onderzoeker Broersma waarschuwde de partij vooraf over mogelijke problemen met de stemming:

De nieuwe voorzitter van de partij, Jan Nagel, ligt niet wakker van de problemen. "Eén stem, dat kan geen kwaad", zegt hij tegen de NOS.

De partij organiseerde de stemming na het vertrek van boegbeeld Henk Krol en partijvoorzitter Geert Dales. Volgens NRC heerst er binnen de partij onvrede over het digitale stemmen, dat voor leden op leeftijd een belemmering zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl