Regisseur Nikolai van der Heyde in 1968
NOS Nieuws

Regisseur Nikolai van der Heyde (Help, de dokter verzuipt!) overleden

In Laren is de Nederlandse cineast Nikolai van der Heyde overleden. Dat heeft zijn familie via de omroep KRO-NCRV bekendgemaakt. Van der Heyde vestigde in 1974 zijn naam met de film Help, de dokter verzuipt, naar de populaire gelijknamige streekroman van Toon Kortooms.

Na afronding van zijn opleiding aan de Filmacademie richtte Van der Heyde in 1963, samen met onder anderen medestudenten Pim de la Parra en Wim Verstappen, het filmtijdschrift Skoop op. Het magazine, bedoeld om de gevestigde filmwereld op te schudden, was spraakmakend. Films van gevestigde regisseurs als Bert Haanstra werden neergesabeld.

Enkele jaren later maakte Van der Heyde, met financiële hulp van biermagnaat Freddy Heineken, zijn eerste lange speelfilm, Een ochtend van zes weken. De film werd goed ontvangen, maar trok weinig publiek.

Scene met Jules Croiset uit Help, de dokter verzuipt

Na twee films die op een internationaal publiek waren gericht, gooide Van der Heyde het roer om. De komedie Help, de dokter verzuipt, met Jules Croiset en Martine Bijl, bezorgde hem het succes waar hij naar zocht. Een naaktscène met Willeke van Ammelrooy zorgde voor de nodige ophef.

De opvolger Laat de dokter maar schuiven (1980) deed het lang niet zo goed, evenmin als latere komedies van zijn hand. Later regisseerde Van der Heyde nog enkele Duitse tv-series.

Nikolai van der Heyde is 84 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl