Tom Dumoulin heeft zijn ploeggenoot Primoz Roglic net niet aan de zege kunnen helpen bij zijn rentree in het peloton. Dumoulin trok in de eerste etappe van de Ronde van de Ain de sprint aan voor Roglic, die werd afgetroefd door de Italiaan Andrea Bagioli van Deceuninck-QuickStep.

In de rit met vier klimmetjes van de vierde categorie kwam er ruim voor de finish een einde aan een vlucht van vier man. Veel toppers lieten zich zien in de finale, waarna Baigioli de sprint won.

Dumoulin finishte als vierde in z'n eerste koers na 420 dagen. Veertien maanden stond Dumoulin aan de kant. Zijn fysieke problemen begonnen met een val in de Giro van 2019. Een maand later startte hij nog wel in de DauphinƩ, maar die wedstrijd reed hij niet uit.

Na een overstap van Sunweb naar Jumbo-Visma zou Dumoulin in februari de Ronde van Valencia rijden. Darmproblemen hielden hem uit de koers, waarna zijn terugkeer in het peloton opnieuw op zich liet wachten door de coronacrisis.

'Ben niet slecht'

"In het begin moest ik er wel even inkomen en de finale was echt hectisch. Maar het is net als skiƫn, dat verleer je niet", reageerde Dumoulin. "Ik draai als tweede laatste bocht in, dan ben je conditioneel niet slecht en qua positioneren ook niet, denk ik."

Drie weken voor de start van de Tour de France kent de Ronde van de Ain een ijzersterk deelnemersveld. Zo rijden Dumoulin, Roglic en Steven Kruijswijk namens Jumbo-Visma.

Ineos heeft de drie kopmannen voor de Tour afgevaardigd: Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas. Ook onder anderen Bauke Mollema, Richie Porte en Fabio Aru zijn van de partij.

Nog twee dagen klimmen

De Ronde van de Ain bestaat uit drie etappes. Zaterdag moeten er vijf bergen worden beklommen, waarvan vier van de tweede categorie. De rit van zondag is het zwaarst met twee beklimmingen van de eerste categorie gevolgd door een aankomst bergop naar Grand Colombier, waar in september ook een etappe van de Ronde van Frankrijk finisht.

Bekijk hieronder het interview met Dumoulin voorafgaand aan de etappe:

Dumoulin weer op de fiets: 'Echt een raar gevoel'

STER reclame