Lance Stroll AFP

Formule 1-team Racing Point is door de internationale autosportfederatie FIA bestraft voor het kopiëren van onderdelen van Mercedes. De renstal raakt vijftien WK-punten en moet een boete van 400.000 euro betalen.

Concurrent Renault diende de afgelopen weken drie keer een protest in. De FIA concludeerde na een hoorzitting dat Racing Point inderdaad een remonderdeel van Mercedes heeft gekopieerd. Het team maakte dat onderdeel vrijwel precies zo na en overtrad daarmee de regels.

Team mag onderdeel blijven gebruiken

Omdat het koelingssysteem van de remmen in technisch opzicht wel aan de eisen voldoet en Racing Point alleen de sportieve regels heeft geschonden, volstaat volgens de FIA een eenmalige boete en puntenaftrek.

Lance Stroll EPA

Racing Point mag de omstreden 'brake ducts' dit seizoen blijven gebruiken, maar de manier waarop het team de onderdelen kopieerde wordt vanaf 2021 verboden.

42 punten, 15 eraf

Racing Point, dat rijdt met motoren van Mercedes, vergaarde in de eerste vier races van het seizoen 42 WK-punten, maar raakt er nu dus vijftien kwijt. De coureurs Lance Stroll en Sergio Pérez behouden hun punten in het individuele WK-klassement wel.

STER reclame