ANP
NOS NieuwsAangepast

Morgen code oranje in het zuiden, stranden in regio Rijnmond vol

Vanaf morgen geldt in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland code oranje vanwege extreme hitte. Het KNMI waarschuwt dat het er 35 graden of nog iets warmer kan worden.

In de rest van het land geldt code geel, maar ook daar kan het in stedelijk gebied 35 graden worden. Ook de nachten worden geleidelijk in het hele land warmer, met vanaf de nacht naar zondag minimaal 18 graden. Alleen op de Waddeneilanden geldt geen weerswaarschuwing. Daar wordt het minder heet.

Vanwege de warmte is het Nationaal Hitteplan actief. Dat betekent dat mensen rekening moeten houden met de warmte. Vorig jaar kondigde het KNMI tijdens de extreme hitte in juli ook al code oranje af. Toen werd het voor het eerst boven de 40 graden.

Ook vandaag is het warm. Veel mensen zochten daarom de zee op. De stranden bij Lemmer, op de Maasvlakte, Hoek van Holland en bij Nesselande raakten vanmiddag vol en de toegangswegen werden afgesloten. Ook de RET adviseerde om niet met de metro naar het strand te reizen.

Op andere stranden is het ook druk. Op sommige plekken waren vandaag geen parkeerplekken meer vrij. Dat geldt bijvoorbeeld voor Zandvoort, Bloemendaal, Bergen aan Zee, Bakkum, Castricum, Noordwijk en Katwijk. Op sommige plekken worden nu wel weer auto's doorgelaten, omdat een deel van de strandgangers weer naar huis is.

Een verslaggever van NH Nieuws liet in een filmpje op Twitter zien dat het in straten van Haarlem vanmorgen al vaststond met auto's die onderweg waren naar de kust.

Ook elders wat het al vroeg druk, maar ook de dieren worden niet vergeten op hete dagen als vandaag:

Water tegen de hitte voor mens én dier

In Den Helder was het vandaag richting de TESO-veerpont naar Texel ook erg druk. Om bij de boot te komen, moet je dwars door het centrum van de stad. Al jaren wordt er over het probleem gesproken, maar het is nog niet opgelost, schrijft NH Nieuws.

Verspreid over het land zijn verschillende parken en recreatiegebieden afgesloten vanwege drukte. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Amsterdam. Park Somerlust en het Marineterrein waren dicht voor nieuwe bezoekers.

Beregeningsverbod en brandgevaar

Onder meer Waterschap Hunze en Aa's heeft een beregeningsverbod ingesteld voor boeren in Westerwolde en de omgeving van Stadskanaal en Veendam. Het verbod geldt dagelijks van 7 uur 's ochtends tot 19 uur 's avonds. Na het weekend bekijkt het waterschap of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn, meldt RTV Noord.

De brandweer waarschuwt tegelijkertijd voor een hoger risico op natuurbranden door de droogte. Mensen worden opgeroepen om op te passen met vuur en geen kampvuren te maken, of in de natuur te barbecueën.

Op onder meer de Brunssummerheide is vandaag al een kleine brand uitgebroken. Een gebied van een paar honderd vierkante meter stond in de brand. Het vuur is inmiddels onder controle, meldt 1Limburg. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Brug ingekort

Bij Gorinchem gaat de Merwedebrug in de A27 om 17.00 uur dicht in beide richtingen. Rijkswaterstaat kort het beweegbare deel van de brug een centimeter in zodat die door de warmte niet klem komt te zitten. Daarnaast wordt de brug, net als veel andere bruggen in het land, gekoeld met water om schade te voorkomen. Zaterdagochtend is het werk afgerond.

Om te voorkomen dat asfalt aan banden van voertuigen blijft plakken, zijn er vandaag strooiwagens op pad gegaan, meldt Omroep Flevoland. "Door het zout plakt asfalt minder snel aan banden van vrachtwagens", zegt een woordvoerder van de provincie.

Blusboot houdt Merwedebrug koel:

Rijkswaterstaat: 'De brug heeft het zwaar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl