Strand in Scheveningen
NOS Nieuws

Bruls: 'Strenger handhaven is fijn, maar privésituaties blijven een uitdaging'

De veiligheidsregio's gaan een nog belangrijkere rol spelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus, blijkt uit de persconferentie over het coronabeleid van gisteren. Ook krijgen burgemeesters meer ruimte om op te treden. Dat is een goede strategie van het kabinet, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

"De nieuwe maatregelen geven prima instrumenten voor burgemeesters en handhavers om strenger op te kunnen treden", aldus Bruls. "Ook hebben wij liever dat de maatregelen niet landelijk, maar regionaal worden uitgerold, dus we zijn tevreden."

Volgens Bruls zijn er nu genoeg middelen aanwezig om strenger te handhaven, maar blijven er wel uitdagingen over. "Zoals privésituaties: we kunnen niet zomaar binnentreden bij een feestje. Dat is heel moeilijk ingrijpen en met het oog op de relatief veel besmettingen die in privésfeer voorkomen, maken we ons daar wel zorgen over. Daar moeten we het veel meer hebben van communicatie."

Toch heeft Bruls her en der van collega's al geluiden gehoord over een oplossing hiervoor. Zo zouden handhavers bij een overlastmelding ook kunnen controleren of het betreffende huishouden zich aan het coronabeleid houdt. "Stel dat iemand een melding van geluidsoverlast doet bij bijvoorbeeld een feestje, dan kan de handhaver bij dat feestje ook meteen kijken of de coronaregels wel worden nageleefd", legt Bruls uit.

Poets de oude coronaprotocollen op. Dan kom je zonder te hoeven handhaven wel weer een stap in de goede richting.

Hubert Bruls

Veel maatregelen spelen in op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Nederlandse burger en kunnen niet iets verplichten. Bruls doet daarom een oproep. "De oude afspraken zijn verslofd. Ik roep winkels, horeca en andere organisaties op om de oude coronaprotocollen op te poetsen. Laat bijvoorbeeld weer een Albert Heijn-medewerker bij de karretjes staan om die schoon te maken. Laat dat niet over aan de burger. Dan kom je zonder te hoeven handhaven wel weer een stap in de goede richting."

Daarbij blijft het belangrijk dat je mensen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid en duidelijk aangeeft wat de gevolgen zijn van het niet houden aan maatregelen, zegt Bruls. Handhaven is daarbij ondergeschikt, gaat hij verder. Daarbij noemt hij dit weekend als voorbeeld. "Het wordt warm en daarbij moet je accepteren dat mensen erop uitgaan. Je kan niet verwachten dat mensen met 35 graden binnen zitten. Als op het strand tijdens het lopen mensen geen 1,5 meter afstand houden, moet je daar niet op gaan handhaven. Wel als ze bij het zitten geen 1,5 meter afstand houden, natuurlijk. We blijven ons wel baseren op wetenschappelijke inzichten."

Wat gaat er nog allemaal veranderen?

Er zijn meer maatregelen bekendgemaakt gisteren, zoals nieuwe maatregelen voor de horeca. Vanaf maandag moeten horecagelegenheden gaan vragen naar de naam en contactgegevens van bezoekers. Een eigenaar kan een registratie als voorwaarde stellen om bijvoorbeeld het restaurant te bezoeken, maar registratie kan niet verplicht worden.

Horeca moet gasten registreren, zaken dicht bij uitbraak corona

Ook zijn echt alleen nog zitplaatsen toegestaan in restaurants, cafés en op terrassen. Als er een uitbraak in de horeca, musea of pretparken is, wordt de betreffende zaak twee weken gesloten.

Voor reizigers zijn ook aanvullende maatregelen genoemd. Ben je in een land met een oranje reisadvies op vakantie geweest? Dan moet je twee weken in thuisquarantaine. Dat was eerder ook al het verzoek, alleen gaat de GGD reizigers hier nu ook op controleren.

Daarnaast wordt op Schiphol een teststraat gemaakt, zodat reizigers zich meteen na hun vakantie kunnen laten testen op corona. Dat is niet verplicht, maar de situatie op Schiphol wordt wel zo ingericht dat mensen zich er moeilijk aan kunnen onttrekken.

Oproep aan jongeren

En dan was er nog de strenge oproep aan jongeren om beter naar de maatregelen te luisteren. Naast de oproep zijn er ook maatregelen: zo worden introductiedagen- en weken voor studenten aangepast, zijn ontgroeningen verboden en moeten andere activiteiten vooral in kleine groepjes worden georganiseerd. Zonder alcohol en maximaal tot 22.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl