NOS

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we met de NOS Olympische podcast af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan op bezoek bij sporters die zich opmaken voor de Olympische Spelen van volgend jaar. In een persoonlijk gesprek wordt ingegaan op het leven als atleet en de vaak allesverslindende voorbereiding op het mondiale evenement.

De gasten zijn de crème de la crème van de Nederlandse topsport, en in de meeste gevallen ook medaillekandidaat in Tokio. Deze week staat een duo centraal. Wie Lavreysen zegt, zegt in één adem ook Hoogland. En zeg je Hoogland, zeg je direct erachteraan Lavreysen.

Jeroen Stekelenburg praat met baanwielrenners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland over hun vriendschap, concurrentie en natuurlijk hun ambitie voor Tokio.

De baanwielrenners reden eind februari, begin maart nog de concurrentie naar huis bij de WK baanwielrennen in Berlijn. Inmiddels weten ze: als wij van start gaan, winnen we. Zo goed zijn ze dus, geven kopmannen Lavreysen en Hoogland toe. Op meerdere nummers zijn de twee favoriet voor een gouden medaille.

Sterker nog, ze zijn kandidaat voor goud. De baanwielrenners zijn de medaillefabriek van de olympische ploeg. Grappend zeggen ze weleens tegen elkaar: "Zonder wereldtitel hoor je er er binnen die ploeg al bijna niet meer bij."

Op weg naar de Apenheul

Tijdens de coronacrisis waren de renners aangewezen op de buitenlucht en dus dienden de heuvels bij dierentuin De Apenheul als vervanger van de baan. Op weg naar De Apenheul hoorden Lavreysen en Hoogland dat de Spelen dit jaar niet zouden doorgaan. Maar lang hebben ze niet in zak en as gezeten. "Nu, met een jaar extra voorbereidingstijd, kan het nog beter", zeggen ze eensgezind.

Maart 2020: Harrie Lavreysen wint de sprintfinale van Jeffrey Hoogland op de WK baanwielrennen ANP

Lavreysen: "In Berlijn (WK baanwielrennen begint dit jaar, red) dachten we voor het wereldrecord te gaan, niet voor de titel. Als je een wereldrecord rijdt, heb je ook de titel. Maar het was een ander doel. We mogen geen fouten maken en we willen goed presteren. De concurrentie in eigen land is misschien groter dan de concurrentie door andere landen."

Succesformule

Samen zijn ze de motoren van de succesvolle teamsprint die al jaren ongeslagen is. Maar ze zijn ook elkaars grote concurrent op de individuele nummers. Lavreysen en Hoogland zijn niet anders gewend en delen bij grote toernooien vaak een hotelkamer. "Het is toch een beetje een succesformule gebleken", aldus Lavreysen.

Om volgend jaar goud te halen in Tokio hebben ze elkaar nodig. "We worden beter van presteren op de teamsprint, althans ik wel", zegt Hoogland. "Als een van ons rot begint te doen, dan wordt-ie door de ander uitgespuugd. En ook door de rest van het team."

STER reclame