Tourfavorieten treffen elkaar nu al in Ventoux Challenge, Tour de L'Ain en Dauphiné
Waar vroeger de renners zich via de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland voorbereidden op de Tour de France, is er dit jaar vanwege de herindeling van de kalender een andere route. De favorieten kunnen elkaar de komende weken niet ontlopen.
Via de drie koersen de Route d'Occitanie, de Tour de l'Ain en de Dauphiné proberen de klassementsmannen zich nu klaar te stomen voor de Tour, die start op 29 augustus in Nice.
De afgelopen dagen lieten enkele Tourfavorieten zich al zien in de Route d'Occitanie. In de koninginnenrit naar de Col de Beyrède kwamen de jonge honden Egan Bernal en Pavel Sivakov als nummers één en twee over de streep.
De 23-jarige Colombiaan pakte meteen de leiderstrui, terwijl zijn Russische leeftijd- en ploeggenoot Sivakov zich achter hem op de tweede plaats nestelde. Die plekken wisten de Ineos-renners een dag later, tijdens de slotrit, vast te houden.
Dat de twee jonkies het zo goed deden, was geen verrassing. Wat vooral opviel, is dat viervoudig Tourwinnaar Chris Froome pas vijf minuten later over de streep kwam. De 35-jarige Brit werd uiteindelijk 35ste in de einduitslag.
Voormalige Route du Sud
Andere potentiële Tourfavorieten stonden ook aan de start in de voormalige Route du Sud. Thibaut Pinot werd vierde en Bauke Mollema vijfde, gevolgd door Richie Porte, Warren Barguil en Romain Bardet.
Maar Bernal maakte de meeste indruk. "Ik voel me erg goed", vertelde de Colombiaan. "En dat is voor mij heel belangrijk." De kopman van Ineos, die ook de puntentrui en het jongerenklassement greep, loofde de aanpak van zijn ploeg.
En daarmee doelde hij ongetwijfeld ook op het knechtwerk van Froome. De Brit stelde blij te zijn een bijdrage aan het behaalde resultaat te kunnen leveren. "Maar over mijn rol in de Tour kan ik nog weinig zeggen...".
Het is immers nog maar de vraag of Froome van zijn ploeg voor een vijfde Tourzege mág strijden. Naast Bernal lijkt ook Geraint Thomas, Tourwinnaar in 2018, de beoogde kopman van Team Ineos.
De Tour de l'Ain, die eind deze week begint, heeft een indrukwekkend startveld. Het is vooral uitkijken naar de ontmoeting tussen Jumbo-Visma en Team Ineos, die allebei hun drie Tour-kopmannen sturen.
Team Ineos stelt met Froome, Bernal en Thomas drie Tourwinnaars op. Jumbo-Visma heeft zijn hoop gevestigd op Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Primoz Roglic.
Aangezien Nairo Quintana en Bauke Mollema ook in de Ain rijden, kan het zomaar gebeuren dat de gehele topvijf van de komende Tour volgende week al de degens kruist.
Twaalf WorldTour-ploegen
De Franse rittenkoers werd vorig jaar gewonnen door Thibaut Pinot. In een iets verder verleden was er ook Nederlands succes: Bert-Jan Lindeman won in 2014 en twee jaar later was Sam Oomen de beste. Vorig jaar stonden er drie WorldTour-ploegen aan de start, dit jaar zijn het er liefst twaalf.
De Tour de l'Ain start komende vrijdag in Montréal-la-Cluse en eindigt zondag op de top van de Grand Colombier.
De Dauphiné, die woensdag 12 augustus begint, is de laatste 'staredown' tussen de topfavorieten. Waar normaal gesproken het peloton zich verdeelt tussen de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, reist nu iedereen direct af naar Frankrijk. In de Dauphiné wordt er al veel duidelijk over de krachtsverhoudingen die we in de Tour de France gaan zien.
Naast de blokken van Team Ineos en Jumbo-Visma komt in de Dauphiné nagenoeg het hele Tourpeloton samen. Mollema, Pinot, Quintana, Romain Bardet, Tadej Pogacar, Mikel Landa en Miguel Angel Lopez maken de lijst van topfavorieten alleen maar imposanter en publiekstrekkers Julian Alaphilippe en Peter Sagan laten zich ook voor het eerst echt zien.
Ventoux
Een deel van het peloton speldt donderdag al een rugnummer op, voor de tweede editie van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge. Een eendaagse koers met finish, zoals de naam al doet vermoeden, op de Mont Ventoux.