Hij had het al min of meer aangekondigd, maar nu is het officieel: Rafael Nadal zal niet meedoen aan de US Open. Coronavirus of niet, het grandslamtoernooi begint op 31 augustus in New York.

"Dit is een beslissing die ik nooit had willen nemen, maar dit keer volg ik mijn hart. Voorlopig wil ik liever niet reizen. Het lijkt er niet op dat we het coronavirus onder controle hebben", laat de 34-jarige Spaanse titelhouder op Twitter weten.

Nadal gaat verder: "De ingekorte tenniskalender is barbaars als je weet dat we vier maanden niet gespeeld hebben. Hoe dan ook, ik waardeer alle moeite die iedereen erin stopt."

Nick Kyrgios en Ashleigh Barty (de nummer een van de vrouwen) trokken zich uit angst voor het coronavirus eerder ook al terug voor de US Open en Roger Federer zal vanwege een knieblessure niet van de partij zijn.

Bertens wel op deelnemerslijst

Alle andere toppers staan wel op de vandaag gepubliceerde deelnemerslijst, dus ook Kiki Bertens. Dat betekent overigens niet dat de spelers zich in een later stadium niet meer kunnen terugtrekken.

Rafael Nadal won vorig jaar voor de vierde keer in zijn carrière de US Open. In de finale versloeg hij de Rus Daniil Medvedev in vijf sets.

Nadal wint US Open na vijf zware sets tegen Medvedev Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor Nadal is de weg nu wel vrij naar zijn geliefde Roland Garros, dat twee weken na de US Open begint. Als er in Parijs tenminste gespeeld wordt, want eerder vandaag werd ook bekend dat het grote graveltoernooi van Madrid niet doorgaat.

Djokovic wrijft in zijn handen

Oud-tennisster Kristie Boogert denkt dat Novak Djokovic in zijn handen wrijft bij de afwezigheid van Nadal en Federer in New York. Hij kan daar zijn achttiende grandslamtitel behalen en inlopen op Federer (20) en Nadal (19).

"Ik denk dat hij enorm gebrand is op dat record. Djokovic is ook al driftig aan het trainen in Spanje. Hij heeft daarvoor zelfs al de US Open-ballen besteld", aldus Boogert op NPO Radio 1.

Boogert: 'Nadal kan sneeuwbaleffect veroorzaken'

STER reclame