NOS NieuwsAangepast

Raúl Castro kiest voor oude garde

Fidel Castro lijkt nu definitief met pensioen. Op de laatste dag van het congres van de communistische partij van Cuba in Havana werd zijn jongere broer Raúl Castro benoemd tot Eerste Secretaris, de belangrijkste post in de communistische partij en het land.

Ondanks herhaalde zinspelingen op een noodzakelijke verjonging van de partijleiding benoemde het congres een 80-jarige oudgediende als Tweede Secretaris en rechterhand van Raúl, José Ramón Machado Ventura.

Congres

Drie dagen lang vergaderden ongeveer duizend afgevaardigden van de communistische partij van Cuba (PCC) over drastische hervormingen en een nieuwe partijleiding. Officieel is het congres de hoogste instantie van de PCC. Volgens de statuten van de partij komt het congres elke vijf jaar bijeen, maar in de praktijk gebeurt dat niet. In de tijd tussen de partijcongressen bestuurt het Centraal Comité de partij, een groep van meer dan honderd mensen.

Maar ook die komen niet dagelijks bijeen. Het dagelijks bestuur ligt bij het oppermachtige Politbureau en het Secretariaat, de machtigste mensen van Cuba. De Eerste Secretaris en de Tweede Secretaris zijn de voorzitters van dat Politbureau en daarmee de leiders van de partij, en het land.

Gebroeders Castro

De Eerste Secretaris was de afgelopen decennia Fidel Castro. De 84-jarige gepensioneerde revolutionair volgde het partijcongres grotendeels vanuit zijn huiskamer, schreef hij in een opiniestuk in de staatskrant. Castro bevestigde dat hij sinds zijn ziekte in 2006 zijn functies in de partij en de regering van Cuba heeft neergelegd. En vandaag werd het officieel: Fidel Castro vervult geen enkele rol meer binnen de partijleiding.

Zoals verwacht volgt de huidige Tweede Secretaris hem op: zijn jongere broer Raúl. De grote vraag was wie Raúl Castro op zou volgen als Tweede Secretaris van de communistische partij en officieuze kroonprins van Cuba. Raúl heeft dus gekozen voor een oudgediende, zijn rechterhand sinds de revolutie eind jaren vijftig, Machado Ventura.

De nieuwe Tweede Secretaris is een hardliner. José Ramón Machado Ventura is een jaartje ouder dan Raúl: hij wordt dit jaar 81. Samen vochten ze in de Cubaanse revolutie van de jaren vijftig tegen de dictator Batista. Machado Ventura, opgeleid tot arts, bleef de decennia na de overwinning trouw aan zijn wapenbroeders en staat bekend als een echte communist.

Rijzende ster

Er waren meer benoemingen: het congres maakte ook de tientallen leden bekend van het nieuwe Centraal Comité. Daar waren opvallend veel vrouwen, zwarte Cubanen en militairen bij. Veel nieuwe gezichten, maar in het Politbureau en het secretariaat van de PCC niet.

Daar is een drietal nieuwelingen aangeschoven. Een van hen is Marino Murillo Jorge, de afgelopen dagen regelmatig genoemd als mogelijke troonopvolger. Dat is misschien iets te voorbarig, al lijkt Marino Murillo wel degelijk een rijzende ster binnen de PCC. Hij is naar verluidt een favoriet van Raúl: een econoom en ex-militair.

Dat laatste is een belangrijk detail: Raúl Castro heeft het Cubaanse leger eigenhandig opgebouwd. Het leger is bovendien de belangrijkste economische machtsfactor op Cuba. Murillo is ook de man achter de economische hervormingsvoorstellen van dit congres. En hij is bovendien minister van Economische Zaken onder Raúl.

Hervormingen

Het congres ging niet zozeer over benoemingen als wel over ruim driehonderd hervormingsmaatregelen. Die werden allemaal aangenomen, maar de details van die economische 'update' van het Cubaanse economische model zijn nog niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl