Venezolaanse oppositie boycot verkiezingen en wil transparantie
De belangrijkste oppositiepartijen in Venezuela zijn van plan om de parlementsverkiezingen in december te boycotten. Ze zeggen niet mee te willen werken aan een verkiezing waarvan de uitslag al vaststaat en die president Maduro weer in het zadel zal helpen.
Bij de vorige verkiezingen in 2018, waarbij Maduro werd herkozen, boycotten de oppositiepartijen de stembusgang ook op soortgelijke gronden.
Het land is in een hevige machtsstrijd verwikkeld. Veel landen beschouwen oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf vorig jaar uitriep als interim-president, als de rechtmatige president van het land. Zijn partij heeft nu nog de meerderheid in de Nationale Vergadering, maar daar wil president Maduro verandering in brengen met de verkiezingen.
De oppositie probeert sinds begin vorig jaar een eind te maken aan het bewind van Maduro. Sinds de uitbraak van corona kunnen Guaidó en zijn aanhangers niet meer de straat op, want Venezuela zit sinds maart in een lockdown.
Veel burgers zijn door corona helemaal niet bezig met politiek, maar vooral met overleven, zegt een Venezuela-expert van een Amerikaanse denktank. "In veel opzichten is de pandemie eerder een zegen geweest voor Maduro dan een vloek. Hij is nu sterker dan dat hij de afgelopen 18 maanden was."
De 27 oppositiepartijen hebben een verklaring op de website van het parlement geplaatst waarin staat dat ze niet meedoen aan de verkiezingen. "Venezuela, een land dat een humanitaire crisis doormaakt en zucht onder een misdadige dictatuur, verdient vrije, democratische en transparante verkiezingen."