NOS NieuwsAangepast

Senaat: Haringvlietsluizen toch open

De Eerste Kamer vindt dat de sluizen in het Haringvliet op een kier moeten worden gezet om trekvissen als zalm en aal stroomopwaarts te laten zwemmen. De senaat gaat daarmee in tegen het beleid van het kabinet.

In 2000 werd in het 'Kierbesluit' bepaald om de Haringvlietsluizen bij vloed te openen, maar het huidige kabinet trok dat in het regeerakkoord in.

Brak water

Volgens het kabinet is het openen van de sluizen te duur, omdat er dan ook voorkomen moet worden dat er brak water in het drinkwater terechtkomt.

Onder meer Duitsland was bezorgd over de plannen van het kabinet. Die zouden ten koste gaan van de visstand in de Rijn. Duitsland heeft miljoenen geïnvesteerd om de zalm te lokken.

Een meerderheid in de Eerste Kamer was het eens met een motie van de Partij voor de Dieren, waarin werd opgeroepen het Kierbesluit toch uit te voeren. Volgens de senaat kan Nederland niet zomaar internationale afspraken terugdraaien.

Onderzoek

Staatssecretaris Atsma van Milieu laat op dit moment onderzoek doen naar alternatieven voor het dichthouden van de Haringvlietdam. Binnenkort stuurt hij een brief naar de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl