Felix Großschartner viert zijn zege in de eerste etappe van de Ronde van Burgos Getty Images

Felix Grossschartner van Bora heeft de eerste etappe in de Ronde van Burgos gewonnen. De Oostenrijker demarreerde heuvelop, met nog 800 meter te gaan, en bleef weg. João Almeida en Alejandro Valverde finishten acht tellen na hem.

Jetse Bol, van de plaatselijke formatie Burgos-BH, was in de 157 kilometer lange etappe een van de vier vroege vluchters. Met vijf minuten marge zag het er goed uit, maar na 115 kilometer raapte het peloton het kwartet avonturiers op.

Na een dappere, maar vergeefse poging van Remco Evenepoel om weg te blijven (hij pakte 40 seconden) was het wachten op de slotklim van een kilometer à 6 procent.

CCC leidde de dans ten behoeve van Matteo Trentin, maar die werd slechts negende.

Pech voor Leemreize

Voor Gijs Leemreize eindigde zijn eerste koers als prof bij Jumbo-Visma in het ziekenhuis. De 20-jarige Leemreize, die vorige week werd overgeheveld van de opleidingsploeg naar de profs, was betrokken bij een valpartij en raakte daarbij gewond aan een vinger.

Ook George Bennett, kopman van de Nederlandse formatie in de Ronde van Burgos, was bij de val betrokken. De Nieuw-Zeelandse klimmer kon zijn weg vervolgen.

Eerste test voor toprenners

De Ronde van Burgos, normaal gesproken een voorbereidingswedstrijd op de Vuelta, is de eerste rittenkoers met een sterk deelnemersveld sinds de coronapauze.

Onder anderen titelverdediger Ivan Ramiro Sosa en Giro-winnaar Richard Carapaz (Ineos), Vuelta-winnaar Simon Yates (Mitchelton), Alejandro Valverde (Movistar), Mikel Landa (Bahrain) en wereldkampioen Mads Pedersen geven acte de présence in Noord-Spanje.

Zaterdag wordt de WorldTour hervat met de Strade Bianche.

STER reclame