NOS NieuwsAangepast

Willem-Alexander opent Volgermeerpolder

Prins Willem-Alexander heeft het nieuwe natuurgebied de Volgermeerpolder ten noorden van Amsterdam geopend. Het gebied bij Broek in Waterland was vroeger een stortplaats voor giftige stoffen en is de afgelopen jaren voor 100 miljoen euro gesaneerd.

In de Volgermeerpolder werd vooral in de jaren zestig veel illegaal chemisch afval gedumpt. Op aandringen van verontruste omwonenden ging de stortplaats in 1981 dicht, maar de aanpak ervan begon pas in 2003.

Folie

Het is de omvangrijkste bodemsanering uit de Nederlandse geschiedenis. Het gif is niet verwijderd, maar bedekt met folie en dikke lagen grond en water.

Het gebied heeft een grootte van 100 hectare, oftewel 150 voetbalvelden. Er zijn fiets- en wandelpaden aangelegd en verder zijn er veel vijvers en watergangen, waar plek is voor zeldzame planten en dieren die van nature thuishoren in veenweidegebieden.

Beeld

Willem-Alexander opende het natuurgebied met het onthullen van het beeld 'De Veenarbeider'. Van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan kreeg hij het boek 'De herschepping van de Volgermeer' overhandigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl