Annemiek van Vleuten EPA

Annemiek van Vleuten heeft opnieuw toegeslagen in Baskenland. De wereldkampioene van Mitchelton-Scott won na de Emakumeen Nafarroako Klasikoa op donderdag en de Klasiko Navarra op vrijdag ook Durango-Durango Emakumeen Saria op zondag.

De uitmuntende vorm van de 37-jarige Van Vleuten doet ook weer de vraag opdoemen waar ze komend seizoen voor gaat fietsen. Haar contract bij Mitchelton-Scott loopt af. Twee weken terug gaf Van Vleuten aan dat een Nederlandse ploeg geen optie was.

Van Vleuten benadert Jumbo-Visma

Inmiddels hebben ook Van Vleuten berichten bereikt dat Jumbo-Visma komend seizoen met een vrouwenploeg zou starten. Dat verandert de zaak misschien. "Ze mogen altijd bellen", zegt Van Vleuten in NOS Langs de Lijn.

Van Vleuten: 'Jumbo-Visma kan altijd bellen'

Van Vleuten is nog niet benaderd door Jumbo-Visma, maar zocht zelf eerder wel contact. Toen haar Australische Mitchelton-Scott als gevolg van de coronacrisis in zwaar weer verkeerde, trok Van Vleuten de stoute schoenen aan.

"Toen mijn ploeg mindere tijden kende, was ik nieuwsgierig", aldus Van Vleuten. "Mij werd verteld dat ze de vrouwenploeg wel wilden beginnen, maar dat dat in verband met corona uitgesteld werd tot 2022."

Klaar voor Strade Bianche

Met haar topvorm toonde Van Vleuten in ieder geval klaar te zijn voor haar eerste grote doel van na de coronapauze, de Italiaanse koers Strade Bianche op 1 augustus. "Het is mijn favoriete wedstrijd met een prachtige finish in Siena", zegt Van Vleuten.

Net als donderdag en vrijdag sloeg Van Vleuten in Baskenland toe op de laatste klim van de dag. Zondag was dat de Goiuria Gaina, met de top vlak voor de finish. In de klim reed ze weg uit een groep van zestien, waarna ze weer solo over de meet kwam in Durango.

Zondag eindigde olympisch kampioene Anna van der Breggen als tweede. Aan het eind van de slotklim liep ze nog wel iets in op Van Vleuten, maar die hield in de afdaling stand. De Italiaanse Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) werd derde.

Wielerploeg CCC-Liv was zondag weer van de partij in Durango. De ploeg van Marianne Vos zegde donderdag vanwege de gezondheidsrisico's op het laatste moment af voor de eerste twee koersen in Baskenland. Vos viel bij haar rentree net buiten de top-10.

STER reclame