Langs de Lijn kiest 15 beste Nederlandse olympiërs.
NOS Sport

NOS Sport presenteert de 15 beste Nederlandse olympiërs

Het is voor veel sporters de ultieme droom: meedoen aan de Olympische Spelen. Gedreven door het credo Citius, Altius, Fortius - sneller, hoger, sterker - worden daar legendes geboren die nog lang nadat het vuur gedoofd is, blijven voortleven in de herinnering van het publiek.

Ook wij kennen die namen: sporters die na jarenlange opoffering en toewijding goud veroverden of die misschien geen medaille haalden maar om andere redenen een onuitwisbare indruk achterlieten. Grote olympiërs.

Maar wie zijn eigenlijk de beste Nederlandse olympiërs?

Met die vraag als uitgangspunt wil de redactie van Langs de Lijn de komende twee weken, waarin oorspronkelijk de Olympische Spelen in Tokio gehouden zouden worden, de olympische geest tot leven wekken. Aftellend van 15 naar 1 zet Langs de Lijn vanaf zondag 26 juli elke avond om 22.00 uur op NPO Radio 1 de vijftien beste Nederlandse olympiërs in de schijnwerpers.

Tweehonderd enquêteformulieren

Er zijn interviews met de bewuste sporters, reportages over hun sportieve betekenis en gesprekken met betrokkenen uit die tijd. Aan de hand van oude fragmenten en anekdotes kan die ene race, die ene wedstrijd, dat ene punt, dat ene record, die ene gouden medaille nogmaals worden beleefd.

Top-15 of niet? Ellen van Langen wint in 1992 in Barcelona de 800 meter.

Om tot de top-15 te komen, is de afgelopen maanden een enquête gehouden onder sporters, coaches, begeleiders, officials, bestuurders, managers en journalisten, zowel van vroeger als van nu, met slechts twee vragen: wie zijn in uw ogen de tien grootste Nederlandse olympiërs? En waarom? Ruim tweehonderd personen vulden het enquêteformulier in.

Voor elk formulier gold dezelfde puntentelling. Een eerste plaats was goed voor 12 punten, een tweede plaats leverde 10 punten op, een derde plaats 8 punten.

De overige klasseringen werden als volgt gewaardeerd: vierde=7 punten, vijfde=6 punten, zesde=5 punten, zevende=4 punten, achtste=3 punten, negende=2 punten, tiende=1 punt. Op basis van de totalen kon vervolgens de lijst met 15 beste Nederlandse olympiërs worden samengesteld.

Het eerste olympisch schaatsgoud voor Nederland: Kees Verkerk wint in 1968 in Grenoble de 1.500 meter.

De nummer 1 kreeg in totaal 1.211 punten, de nummer 15 verdiende 128 punten. Alleen de namen in de top-4 kregen meer dan 1.000 punten.

In totaal werden 150 sporters genoemd. Opvallend is dat sommige namen heel vaak werden genoemd, maar nooit als nummer 1, 2 of 3 werden gekozen. Ook kwam het voor dat een naam bij de ene geënquêteerde niet eens voorkwam op het formulier, terwijl diezelfde naam bij een ander fier bovenaan prijkte.

Zaterdag beginnen we op NOS.nl met een artikel waarin we vijf sporters behandelen die net niet de top-15 haalden. Zondag 26 juli gaan we aftellen, te beginnen bij nummer 15. Zondag 9 augustus wordt bekend wie de grootste Nederlandse olympiër is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl