Deportivo-speler Eneko Boveda ligt op de grond tijdens de wedstrijd tegen Extremadura UD, die negen dagen geleden met 2-3 verloren ging

Deportivo La Coruña daalt na knotsgekke avond af naar derde niveau in Spanje

Deportivo La Coruña is gedegradeerd naar het derde niveau in Spanje. Het lot van de landskampioen van 2000 werd bezegeld op een knotsgekke avond.

Depor had in de laatste speelronde in de Segunda División (alle clubs speelden tegelijk) nog de kans om degradatie te voorkomen, maar op het laatste moment werd de wedstrijd tegen Fuenlabrada afgelast. Bij de tegenstander waren namelijk coronabesmettingen geconstateerd en dus werd op advies van de Spaanse voetbalbond de wedstrijd afgeblazen.

Omdat de andere tien wedstrijden wel doorgingen en de resultaten van de concurrenten in het nadeel van Deportivo uitvielen, is degradatie een feit. Met nog één duel te gaan kan Deportivo nog wel naast Ponferradina (dat op de veilige achttiende plek staat) komen, maar in Spanje telt het onderling resultaat zwaarder dan het doelsaldo.

Deportivo én Elche boos

De club uit Galicië legt zich nog niet neer bij de degradatie en wil die uitkomst nog wel aanvechten voor de rechter. Het belangrijkste verweer van Depor is dan dat de concurrenten minder druk hebben ervaren omdat niet alle duels tegelijkertijd zijn gespeeld.

Ondanks de coronaregels verzamelen supporters van Deportivo La Coruña bij het stadion voor het duel met Fuenlabrada

Ook Elche heeft zich achter het protest geschaard en lijkt ook meer recht van spreken te hebben. Als nummer zes heeft Elche zich namelijk geplaatst voor de play-offs om een plek op het hoogste niveau, maar dat verandert als Fuenlabrada het inhaalduel tegen Deportivo La Coruña wint.

De club uit de regio Valencia vreest dat Deportivo zijn sportieve plicht niet zal vervullen, nu degradatie niet meer te ontlopen is.

Makaay: degradatie dieptriest

Voor Deportivo is dit de volgende klap na de degradatie uit La Liga in 2018. Vorig jaar wist de ploeg net niet te promoveren. "Degraderen naar het derde niveau in Spanje is dieptriest", aldus Makaay bij Ziggo Sport. "Ik wist dat ze het niet in eigen hand hadden, maar dit is wel een heel bizarre ontknoping."

Twintig jaar geleden werd Deportivo, met Roy Makaay als trefzekere spits, voor de eerste en enige keer kampioen van Spanje. Ook werd in dat jaar de Supercopa gewonnen. In 2002 was de Copa del Rey en opnieuw de Supercopa een prooi voor Los Blanquiazules. En weer een seizoen later werd Makaay Europees topscorer met 29 goals, waarmee hij een transfer naar Bayern München verdiende.

Roy Makaay in 2000 voor Deportivo

In het seizoen 2003/2004 reikte de ploeg tot de halve finales van de Champions League. Daar werd verloren van de latere kampioen FC Porto.

Ryan Babel (2016/2017) en Ola John (2017) zijn de andere twee Nederlanders die voor Deportivo hebben gepeeld. In dat seizoen was de club nog actief op het hoogste niveau.

Clarence Seedorf was twee jaar geleden hoofdtrainer van Deportivo. Hij degradeerde in 2018 naar de Segunda División.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl