Fabio Quartararo komt als eerste over de streep bij de GP van Spanje
NOS Sport

Eerste MotoGP-zege voor Quartararo bij GP van Spanje, harde crash Márquez

Fabio Quartararo heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. Het is de eerste overwinning voor de 21-jarige Fransman in de MotoGP-klasse.

De Grand Prix van Spanje was voor de MotoGP-coureurs de opening van het seizoen. De openingsrace stond oorspronkelijk in maart gepland in Qatar, maar door de coronacrisis kon er tot dit weekeinde niet geracet worden.

Quartararo wint Grand Prix van Spanje, harde crash Márquez

Quartararo begon op het circuit van Jerez vanaf poleposition, maar viel na een sterke start van Maverick Vinales en zesvoudig MotoGP- wereldkampioen Marc Márquez terug naar de derde plek.

Inhaalrace en val Márquez

Márquez deed verwoede pogingen om de koppositie van Vinales over te nemen. Na een geslaagde inhaalactie vloog de Spanjaard echter uit de bocht en zakte hij ver terug. Een machtige inhaalrace volgde. Hij rukte op naar de derde plek, maar een valpartij maakte alsnog een einde aan de race van de 27-jarige coureur.

Marc Márquez wordt afgevoerd

Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat Márquez zijn rechterarm heeft gebroken. Dinsdag gaat de regerend wereldkampioen onder het mes. Hoe lang de Spanjaard daarna uit de roulatie is, is nog niet bekend.

Het lukte Vinales door wat slordigheden ook niet om de leiding vast te houden, waarna Quartararo, in de motorsportwereld gezien als groot talent, zich mocht bewijzen aan kop van de race.

De jonge Fransman gaf de koppositie niet meer af en veroverde zijn eerste overwinning in de MotoGP-klasse. Vorig seizoen stond Quartararo al wel zeven keer op het podium (zes keer tweede, één keer derde) en startte hij zes keer vanaf poleposition.

Quartararo zal in 2021 voor het fabrieksteam Monster-Yamaha rijden. Hij zal daar de plek van Valentino Rossi overnemen.

Bendsneyder in actie tijdens de Grand Prix van Spanje

Voor Bo Bendsneyder eindigde de Spaanse GP in een deceptie. De Moto2-coureur viel uit in de achtste ronde. Bendsneyder was niet de enige uitvaller van de race. Onder anderen Jorge Navarro en Marco Bezzecchi haalden het ook niet tot de finish.

Waar achteraan de coureurs moeite hadden om overeind te blijven, werd vooraan een hoog tempo gereden. Luca Marina kwam als eerste over de eindstreep en pakte zijn vierde GP-overwinning in de Moto2-klasse. De tweede plaats was voor Tetsuta Nagashima, die nu met 45 punten aan de leiding gaat in het WK-klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl