Eljero Elia bij Basaksehir
NOS Voetbal

Elia op drempel van unieke Turkse landstitel: 'Klaar voor nieuw avontuur'

  • Chiel van Koldenhoven

  • Chiel van Koldenhoven

Als Eljero Elia zondagavond met Istanbul Basaksehir wint van laagvlieger Kayserispor, is de Nederlander kampioen van Turkije. Een bijzondere prestatie; nog nooit werd Basaksehir kampioen. Bovendien werd de hegemonie van de drie Turkse topclubs de afgelopen 36 seizoenen slechts één keer doorbroken.

Het klinkt als een sprookje voor de 33-jarige Elia, die na titels met Juventus (2011/2012) en Feyenoord (2016/2017) voor de derde keer landskampioen gaat worden, maar ook aan zijn laatste wedstrijden bij Basaksehir bezig is.

De dertigvoudig Oranje-international vertelt over de telefoon vanuit Istanbul over de reden waarom hij wil vertrekken, zijn toekomst die misschien wel in Nederland ligt en de aanstaande landstitel.

Om met dat laatste te beginnen: je gaat de clubgeschiedenis in.

"Ja, heel bijzonder. Ook omdat wij eigenlijk geen fans hebben. In Istanbul is iedereen fan van Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas. Deze titel staat op de cv van Basaksehir en de spelers worden legends van de club. Maar that's it."

"Toen ik bij Feyenoord speelde, kon ik niet normaal over straat. Nou, hier kan ik anoniem over straat. Het is een kleine club. Maar die grote clubs hebben het zwaar dit seizoen. Dat wij waarschijnlijk die titel gaan pakken, vinden zij natuurlijk niet leuk. Maar we zitten er al een paar seizoenen tegenaan."

Hoe omschrijf jij jouw seizoen?

"Met ups en downs. Ik had wat blessures, herstelde en knokte mij zelfs weer in de basis. Ik werkte keihard, deed ook veel verdedigend werk en offerde mijzelf op. Maar langzaam merkte ik wel dat het vertrouwen in mij steeds minder werd. Als in de tweede helft een actie mislukte, wist ik al genoeg. Dan werd ik gewisseld."

"De club wilde mij graag houden en in maart vroegen ze of ik mijn contract wilde verlengen. Toen was ik eerlijk: 'Nee, ik wil mijn contract dit jaar uitdienen en dan ergens anders kijken.' Ik voelde dat het vertrouwen minder was geworden en wilde na drie jaar een nieuw avontuur aangaan."

Het 'paspoort' van Eljero Elia

Wanneer was dat?

"Kort voor de coronastop, voor de eerste Europa League-wedstrijd tegen Kopenhagen (in de achtste finales, red.)."

Toen slingerde je, vlak voor die wedstrijd, een tweet de wereld in: 'Nooit gedacht dat ik dit zou meemaken.' Is dat wel de juiste manier?

"Die reactie was misschien niet professioneel, maar ik uitte mijn frustratie. Ik vroeg ook om een reden en die kreeg ik niet. Maar daarna heb ik het uitgesproken met de club en ben ik er vol gas voor blijven gaan. Daarna heb ik gelukkig kunnen laten zien belangrijk te zijn voor de club."

Begin deze maand viel je in de belangrijke uitwedstrijd tegen Antalyaspor (2-0 winst) in én scoorde. Voelde dat als gerechtigheid?

"Heerlijk! En afgelopen maandag scoorde ik ook. Maar aan het einde van de rit wil ik gewoon kampioen worden met deze ploeg, proberen de Europa League-finale te halen en goede herinneringen achterlaten. Ik heb hier een fijne tijd gehad en wil zonder haatgevoelens vertrekken.

Je contract verloopt officieel volgende week zondag. Hoe ga je het doen met de resterende Europa League-duels in augustus?

"Ik wil die wedstrijden natuurlijk graag spelen. We staan op de drempel van de kwartfinale (Basaksehir won het eerste duel - zonder Elia dus - met 1-0 van Kopenhagen, red.) en kunnen loten tegen Manchester United. Prachtig, toch!"

Bilal Başacıkoğlu, Eljero Elia en Tonny Vilhena vieren de titel van Feyenoord in 2017

Wat gaat deze vrije man doen?

"Ik ga lekker genieten en een goede keuze maken."

FC Twente? Feyenoord?

"Alles kan. Ik sta voor alles open. Ik heb gesprekken met Nederlandse clubs, maar er lopen ook een aantal heel mooie zaken met buitenlandse clubs. Ik ga luisteren naar de plannen. Vertrouwen en plezier vind ik heel belangrijk."

"En ik wil graag jeugdtrainer worden, dus vind het belangrijk dat een club ook dat traject kan bieden. Werken met kinderen is superleuk. Zij zijn eerlijk, open, oprecht. Ik wil hen beter maken, ouders waarschuwen voor wat er allemaal op hun pad komt. Ik heb alles meegemaakt, dus ben denk ik de perfecte persoon om hen dat te leren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl