Jonker na zwangerschap terug in hoofdklasse: 'Hoop niveau weer te halen'

Kelly Jonker zette kort na de gewonnen EK-finale van vorig jaar abrupt een punt achter haar interlandcarrière. Ze was zwanger en zou de Olympische Spelen van Tokio, die ze als haar laatste interlandtoernooi zag, sowieso niet gaan halen. Inmiddels is ze moeder van dochter Nova en kunnen we haar komend seizoen weer op het hockeyveld bewonderen.

Jonker maakt haar rentree in de hoofdklasse bij Pinoké. "De mogelijkheid om weer voor een club te gaan spelen na mijn zwangerschap heb ik altijd opengehouden", vertelt de 30-jarige Jonker. "Dat ik moest stoppen met hockey kwam voor mij best abrupt. Normaal gesproken weet je dat je aan je laatste jaar bezig bent en werk je ergens naartoe, nu wist ik pas een week voor de EK dat ik zwanger was."

Voor haar teamgenoten bij Oranje kwam de aankondiging van Jonkers zwangerschap als een complete verrassing. "Het viel bij iedereen rauw op z'n dak. We waren natuurlijk vol in voorbereiding op Tokio, maar voor mij persoonlijk waren ze wel blij. Ik heb nog veel contact gehad met de meiden."

Jonker in actie tijdens de EK hockey van 2019 Pro Shots

Door de verplaatsing van de Spelen naar de zomer van 2021 is een terugkeer van Jonker bij het Nederlands team wellicht toch weer een optie. "Als het een reëel doel is, wil ik er zeker voor gaan. Ik sluit een terugkeer niet uit, maar het is natuurlijk van veel factoren afhankelijk."

Moordende concurrentie

Jonker noemt de concurrentie bij Oranje moordend. "De meiden hebben een jaar doorgetraind zonder mij. Dat de mogelijkheid er is, betekent niet direct dat het ook echt gaat gebeuren", aldus de 168-voudig international.

Ze focust zich voorlopig eerst op een terugkeer op het hockeyveld bij Pinoké. "Het is een groot vraagteken hoe ik terug ga komen. Ik hoop mijn niveau weer te halen. Ik heb het spelletje heel erg gemist, dus ik kijk ernaar uit om weer het veld op te mogen."

STER reclame