Het terrein in Muiden waar voorheen volkstuintjes waren
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

'Groenstrook bij nieuwbouwwijk in Muiden bezaaid met stukken asbest'

Op een voormalig volkstuinenterrein in Muiden liggen stukken asbesthoudend materiaal, meldt NH Nieuws. Omwonenden van een naburige nieuwbouwwijk maken zich zorgen. "Het is een terrein waar kinderen lopen en mensen hun hond uitlaten", zegt Roeland van Dijk namens de bewonersvereniging. Asbestdeeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid.

In 2018 werden de volkstuinen weggehaald. Op termijn moeten er op het terrein weer tuinen komen, die mensen kunnen kopen. Maar voorlopig ligt de groenstrook er verlaten bij.

Een bedrijf dat onder meer asbestinspecties doet heeft op verzoek van NH Nieuws verschillende stukken materiaal die op het terrein lagen onderzocht. Alle onderzochte delen bleken tien tot vijftien procent witte asbest te bevatten.

Materiaal dat werd onderzocht op het terrein.

De mensen die voorheen een tuintje hadden op het terrein zijn niet verbaasd. Volgens hen werden er jarenlang asbesthoudende platen gebruikt in de afscheidingen tussen de tuintjes en een sloot. In schuurdaken zat de stof ook. Volgens hen is de grond niet goed schoongemaakt na de sloop.

Jurist Yvonne Waterman, die gespecialiseerd is in asbestzaken, is geschrokken van de vondst. "Het is beslist niet gebruikelijk en wenselijk voor de gezondheid dat asbest zo open en bloot en voor iedereen toegankelijk blijft liggen. Het is niet veilig en beslist bevreemdend dat dit door de Omgevingsdienst zo lang is toegelaten."

Om de gezondheidsrisico's in te schatten, moet er volgens Waterman meer onderzoek worden gedaan. "Dat hangt van de omstandigheden af. Of de elementen van asbest gestapeld zijn, verbrokkeld zijn of dat ze in de grond verpoeierd zijn."

Berg afval

Op het terrein ligt ook een hoop met een zeil erover. Volgens NH Nieuws ligt ook daar allemaal asbest onder, dat al verzameld is. Meerdere Muiders hebben gezien dat er inderdaad schoonmaakwerkzaamheden zijn geweest. "Er is een asbestteam daar geweest. Mensen met witte pakken. Tot vorige week liepen er nog mensen met emmertjes rond, die stukken asbest aan het oprapen waren", zegt Roeland van Dijk.

Berg met afval met zeil erover.

Dat werk heeft er dus niet toe geleid dat alles is opgeruimd. Waterman vindt dat er direct actie moet worden ondernomen. "Ik zou het terrein onmiddellijk afzetten en het asbest zoveel mogelijk afdekken. Daarna voortvarend inventariseren wat de werkelijke risico's zijn. Daar kan je niet nog twee jaar mee wachten."

Advertentie via Ster.nl