Klopp en Mourinho begrijpen CAS-besluit over Manchester City totaal niet Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Liverpool-manager Jürgen Klopp heeft op de persconferentie in aanloop naar het Premier League-duel Arsenal-Liverpool teleurgesteld gereageerd op het oordeel van het internationaal sporttribunaal CAS, dat besloot dat Manchester City de komende twee jaar gewoon Europees voetbal mag spelen. "Het was maandag geen goede dag voor het voetbal", aldus de Duitser.

De UEFA besloot City voor twee jaar uit te sluiten van Europees voetbal, omdat de club de regels van financial fair play zou hebben geschonden. Manchester City spande de zaak bij het CAS aan en kreeg maandag gelijk.

Manchester City reageerde opgelucht op de uitspraak. "Dit bewijst dat de club goed heeft gehandeld en dat het bewijs dat wij hebben overgelegd, overtuigend is geweest", aldus een verklaring.

Als het niemand wat interesseert en de rijkste mensen kunnen doen wat ze willen, is het heel moeilijk om nog te concurreren.

Jürgen Klopp

Maar Klopp denkt hier anders over. "Ik wens niemand wat slechts toe", zegt hij. "Maar ik vind financial fair play een goed idee, het bestaat om de teams en de competities te beschermen. Het is niet aan mij om over deze uitspraak te oordelen en dat doe ik ook niet. Ik vind alleen dat we ons aan de FFP-regels moeten houden. Het bepaalt grenzen, wat goed is voor het voetbal."

Klopp vindt het enigszins opvallend dat de UEFA wordt teruggefloten door het CAS. "Als het niemand wat interesseert en de rijkste mensen kunnen doen wat ze willen, is het heel moeilijk om nog te concurreren. Je krijgt dan een soort wereldwijde Super League, waarin bepalend is wie de eigenaar van de club is."

Ook José Mourinho, de manager van Tottenham Hotspur, kreeg een vraag over dit onderwerp. Hij begreep niets van de uitspraak. "De beslissing van het CAS is schandelijk. Als je onschuldig bent dan hoor je natuurlijk niet te worden gestraft. Maar als je dat wel bent dan moet je gewoon worden geschorst. Dit is gewoon een ramp. Dit is het einde van financial fair play", zei hij.

City-trainer Josep Guardiola reageerde uiteraard opgetogen. "Zoals ik al vaker heb gezegd: als we iets verkeerds zouden doen, zouden we de beslissing van de UEFA en CAS accepteren omdat we iets verkeerds hebben gedaan. Maar we kunnen onszelf verdedigen. We hebben het recht om ons te verdedigen, als we denken dat wat we hebben gedaan juist is."

Onderzoek

Het onderzoek naar Manchester City begon eind 2018. De UEFA kwam in actie naar aanleiding van berichtgeving in het Duitse weekblad Der Spiegel, waarin gelekte e-mails en documenten werden opgevoerd.

City zou bij de UEFA een veel hogere bijdrage van hoofdsponsor Etihad hebben opgegeven dan de club in werkelijkheid krijgt. Naar verluidt meldde de club jaarlijks zo'n 67,5 miljoen pond (ongeveer 81 miljoen euro) te ontvangen voor de sponsordeal. Uit de documenten zou echter blijken dat Etihad veel minder betaalt: slechts 8 miljoen pond (9,6 miljoen euro).

Al eerder bestraft

Het verschil zou vervolgens worden opgehoest door het bedrijf van eigenaar Sheikh Mansour, de Abu Dhabi United Group. Dat is tegen de regels van de UEFA. Het consortium van Mansour, dat de Engelse club in 2008 overnam, zou zo het jaarlijkse budget van City kunstmatig hebben opgevoerd, waardoor het fiks kon blijven investeren in spelers.

In 2014 werd Manchester City ook al door de UEFA op de vingers getikt wegens overtreding van de financiële regels. Toen kreeg de club een boete van bijna 60 miljoen euro opgelegd.

STER reclame