Max Verstappen in Oostenrijk AFP

Een week na de teleurstellend verlopen seizoensstart mag Max Verstappen het in Spielberg nog een keer proberen. Op de door corona flink gekortwiekte Formule 1-kalender staat opnieuw een Oostenrijkse grand prix op het programma.

Voor Verstappens team Red Bull Racing een uitgelezen kans op revanche. Want de renstal scoorde een nul: beide bolides haalden de finish niet.

'Verwacht geen problemen'

Verstappen was in de openingsrace op de Red Bull Ring zelfs de eerste uitvaller. Technische problemen maakten een abrupt eind aan zijn race. Over de exacte oorzaak wil hij geen details prijsgeven. "Een mechanisch probleem werd een elektrisch probleem. Ik kan er verder weinig over zeggen, maar het belangrijkste is dat het is opgelost. Ik verwacht geen problemen."

De 22-jarige Nederlander maakt zich ondanks de domper nog geen zorgen over zijn bolide en de Honda-krachtbron. "Mijn vertrouwen in het team heeft geen deuk opgelopen. We moeten gewoon dingen die in het eerste raceweekend niet goed waren, rechtzetten."

Wereldtitel winnen wordt nu een stuk moeilijker.

Max Verstappen

"We hebben veel punten laten liggen", beseft Verstappen, die voor de seizoensstart nog benadrukte dat de finish halen cruciaal was. "Eigenlijk vocht ik met de Mercedessen om de zege en dan gebeurt er zoiets. De wereldtitel wordt nu een stuk moeilijker."

Toch zegt hij niet lang chagrijnig te zijn geweest. "Dat heeft geen zin. Daar heeft niemand iets aan. Waar we wat aan hebben, is een positiever weekend en een beter resultaat."

Inhaalslag

Wel erkent Verstappen dat Mercedes nog steeds een maat te groot lijkt. "Ze hebben weer een heel goede auto gebouwd. Wij moeten nog wel een inhaalslag maken om hen bij te halen, maar iedereen in het team werkt daar hard aan. We denken te weten waar we verbeteringen kunnen vinden, maar moeten de RB16 nog beter leren kennen."

Max Verstappen in Oostenrijk AFP

Verstappen lijkt vooral te willen werken aan de balans van zijn bolide. Logisch: door de valse seizoensstart in Australië en de maandenlange coronastop zitten de nieuwe auto's voor alle renstallen nog boordevol vraagtekens.

"We hebben een sprong gemaakt, maar Mercedes heeft grotere stappen gezet", zegt Verstappen. "In sommige bochten zijn we sneller, maar de afstelling is niet optimaal." Verstappen verwacht in de kwalificatie al dichter bij pole position te zitten. "Als we dan twee à drie tienden verliezen, kunnen we in de race vechten om de zege met Hamilton en Bottas."

Dramatisch

Het neemt niet weg dat Red Bull Racing opnieuw dramatisch aan het seizoen is begonnen. De kritiek op de renstal was na de race niet mals, vooral gevoed door het eindeloze optimisme en de hoge verwachtingen van Christian Horner.

Verstappens teambaas sprak voorbeschouwend op het seizoen van "de beste voorbereiding ooit" en mikt opnieuw op het beëindigen van de Mercedesdominantie. Horners teksten zijn de afgelopen jaren wat belegen geworden.

Max Verstappen op de persconferentie AFP

Verstappen liet in een Zoomsessie met Nederlandse journalisten merken dat het negatieve sentiment richting zijn renstal hem mateloos irriteert. "Het stoort me dat mensen mijn team afvallen en afzeiken. Dat we uitvielen lag aan een klein dingetje...", aldus de Limburger.

"Ik denk nog steeds dat we de beste voorbereiding hebben gehad die ik ooit heb meegemaakt. Dat weten alleen de mensen die in het team werken. Het zit goed. We moeten het alleen nog even laten zien."

Andere race

Het tweede raceweekend in Oostenrijk kan wel eens heel anders gaan ogen, voorspelt Verstappen. "We krijgen zaterdag misschien regen en de zondag wordt kouder. Niemand weet hoe goed zijn nieuwe auto is in natte omstandigheden, dus dat kan best boeiend worden."

Een natte race betekent volgens Verstappen niet automatisch een favorietenrol. "Ik hou wel van regenraces, maar om top te presteren moeten coureur en auto allebei honderd procent zijn."

STER reclame