Minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport
NOS Voetbal

Van Rijn complimenteus over deltaplan KNVB, maar 'per club bekijken'

Minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport heeft nogmaals benadrukt dat de clubs uit het betaalde voetbal eerst zelf alles moeten doen om de financiële schade van de coronacrisis te beperken, voordat de overheid te hulp schiet. "De overheid is het laatste station", zegt Van Rijn, die donderdag afzwaait als tijdelijk minister.

De KNVB vroeg in het deltaplan om een bedrag van 140 miljoen euro voor de collectieve sector betaald voetbal. Daar ging de overheid niet mee akkoord. "Het is belangrijk dat het plan er ligt. Daar geef ik de KNVB complimenten voor. Maar de volgende fase is dat je de situatie per club moet bekijken", aldus Van Rijn.

Van Rijn: 'Complimenten aan KNVB voor deltaplan'

"De ene club heeft veel seizoenkaarthouders, de andere minder. Nu er straks gespeeld kan worden met publiek kan de ene club daar meer gebruik van maken dan de andere. Het uitgangspunt verschilt per club", verduidelijkt de minister.

Gaan banken clubs helpen?

Clubs moeten nu eerst aankloppen bij banken, sponsoren en gemeentes. Het verhaal dat banken het betaald voetbal als risicofactor zien en daarom niet willen investeren, ligt volgens Van Rijn genuanceerder.

"Banken kijken naar heel veel bedrijfstakken die ze eventueel kunnen helpen met een tijdelijk overbruggingskrediet. Dat zal niet altijd mogelijk zijn. Maar het is wel goed om te kijken naar clubs die eigenlijk gezond zijn en nu een ruggensteuntje nodig hebben om 'door de winter' te komen."

"Wat natuurlijk niet kan is dat clubs ter gelegenheid van deze crisis alle financiële problemen die er al waren, nu in één keer oplossen. Reden te meer om het per club te bekijken."

Van Rijn over 'zangverbod' in stadions: 'Lastig punt'

Van Rijn gaat bij zijn afscheid ook nog in op het 'schreeuw- en zangverbod' in stadions, een voorwaarde die gemaakt is voor het weer toestaan van publiek. "Het is een lastig punt", erkent de minister. "Als er een doelpunt wordt gemaakt, juich je vaak met meer dan je hart."

"Maar de verspreiding van het virus wordt bevorderd door hard praten en schreeuwen. Dat is écht een factor. Dat betekent dat die afstandsregel misschien wel nog belangrijker is in een stadion dan elders. Tegelijkertijd weet ik dat er heel veel creativiteit is. Dat de KNVB samen met andere evenementenorganisaties kijkt naar oplossingen en uitvindingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl