NOS Voetbal

Hofland eindelijk nummer een bij Fortuna: 'Twijfelde of ik wilde blijven'

Ook Fortuna Sittard staat weer op het voetbalveld

Eindelijk mag Kevin Hofland zich hoofdtrainer noemen van Fortuna Sittard, de club waar hij zelf doorbrak als speler en daarmee de aanzet gaf naar een loopbaan die voerde langs PSV, VfL Wolfsburg, Feyenoord. AEK Larnaca en Oranje.

Bij zijn eerste training als hoofdtrainer van Fortuna Sittard neemt Hofland geen blad voor de mond. "Ik heb wel getwijfeld of ik wilde blijven."

Al jaren is Hofland namelijk de kroonprins in Sittard, maar zonder de juiste diploma's bleef hij assistent. Na de promotie in 2018 naar het hoogste niveau was René Eijer het officiële gezicht van de club en vorig jaar verscheen Sjors Ultee voor de camera's. Maar je hoefde niet eens een intensieve volger te zijn van de Limburgse club om te weten wie het hoogste woord voerde in Sittard: Hofland.

"Natuurlijk is het lekker om nu echt als hoofdtrainer te werken. In de praktijk maakt het niet veel uit. Er zijn alleen wat taken bijgekomen, zoals praten met jullie", aldus Hofland.

Kevin Hofland zet de lijnen uit op de eerste training van Fortuna Sittard

De vereiste papieren heeft de trainer overigens nog altijd niet. Hij was bezig aan de afrondende fase van de trainerscursus, tot de coronacrisis daar een streep door zette. Dit keer toonde de KNVB clementie en verleende de voormalig verdediger dispensatie.

En dat geldt eigenlijk ook voor Fortuna. Op 7 maart zat de club nog volop in de strijd tegen degradatie. Het thuisduel met directe concurrent PEC Zwolle eindigde in 1-1, waardoor de Limburgers als nummer zestien van de eredivisie afstevenden op de nacompetitie.

Daarna werd echter niet meer gevoetbald en de KNVB besloot vervolgens de competitie nietig te verklaren. "Je blijft in de eredivisie en daar zij we heel blij mee", aldus Hofland. "Maar je sluit het seizoen niet goed af. En dat geeft een raar gevoel."

Blij als beste spelers verkocht worden

De afgelopen maanden voerde hij veel gesprekken met eigenaar Isitan Gün. "We hebben gesprekken gehad of ik wel zou willen blijven. "Ik heb getwijfeld, dat mag je rustig weten. Ik kon hier hoofdtrainer worden, maar er speelden wat dingetjes. Geen eigen trainingsveld bijvoorbeeld en andere randzaken. De vraag was: wat wil Fortuna? En zij willen die stap nu ook maken."

De Turkse voorzitter schermt al enige tijd met een samenwerking met mediatycoon Acun Ilicali, maar tot concrete investeringen is het nog niet gekomen. Toch wist hij Hofland te overtuigen.

En dus kwam de verkoop van Hoflands beste spelers als een geschenk uit de hemel. De transfer van Mark Diemers naar Feyenoord levert de club zo'n 1,5 miljoen euro op en de verkoop van Amadou Cissé aan het Franse Amiens brengt ook meer dan een miljoen in het laatje.

De verkoop van Mark Diemers aan Feyenoord levert Fortuna circa 1,5 miljoen euro op

"Het doel blijft handhaven", is Hofland stellig. "We willen wel de volgende stap maken. Eerst promoveer je, dan blijf je in de eredivisie. Nu willen we vooruit, ook door spelers te verkopen."

De aankoop van Emil Hansson, aanvaller van RKC Waalwijk is daar een voorbeeld van. "Hij past in onze filosofie. Jonge spelers met ambitie, die graag hier willen voetballen. En dan kunnen we iemand als Hansson binnen twee jaar hopelijk goed verkopen."

Liefst twaalf spelers verlieten de club en dus ligt er nog een schone taak voor Hofland en Ultee, die zowel technisch manager is als assistent-trainer.

Een uitzondering op de regel is Roel Janssen. De verdediger is 29 en keert na vier jaar VVV terug bij de club waar hij ooit op handen werd gedragen. De geboren Venlonaar maakte zich ooit onsterfelijk met een hattrick tegen Roda JC.

Janssen vormt met aanvoerder Jorrit Smeets (Landgraaf), Clint Essers (Maastricht) en trainer Hofland (Brunssum) de Nederlandse enclave bij het internationale Fortuna.

"We hebben weer iemand erbij", lacht aanvoerder Smeets. "De club wil een springplank zijn voor jonge spelers. Maar Nederlandse jongens zijn dan vaak al niet meer betaalbaar. En dus kijkt de club naar het buitenland. Natuurlijk is het fijn om af en toe in je eigen taaltje te praten, maar zo ging het ook goed."

"De afgelopen twee jaar was het nog erger", bevestigt Hofland. "Het zijn ook broodspelers, we kunnen ze vaak niet betalen. We moeten realistisch zijn, we zijn wel Fortuna. Maar het is geen straf om hier te komen voetballen."

Bekijk hieronder de interviews met Hofland en Smeets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl