ANP

Terwijl Nederlandse militairen van Dutchbat in Srebrenica zijn voor een VN-missie om de moslimbevolking te beschermen, wordt de enclave onder de voet gelopen door Bosnisch-Servische troepen. Er worden uiteindelijk meer dan 8000 jongens en mannen vermoord. De Nederlandse Dutchbat-eenheid moest machteloos toezien. Deze week was er in Met Het Oog op Morgen iedere uitzending iemand te gast over dit onderwerp en de mooiste gesprekken zijn verzameld in de podcast Het Beste uit het Oog.

Dutchbat-veteraan Remko de Bruijne was destijds 20 jaar. Hij begon als jonge militair vol goede moed aan de missie, zonder te weten wat er stond te gebeuren.

Ook is er een gesprek met Marco Gerritsen. Hij probeerde als advocaat gerechtigheid te halen voor 6000 nabestaanden. Ondanks de onschendbare status die de VN heeft probeerde hij ze aan te klagen.

En in de nasleep van de genocide ging forensisch expert Eddy Korringa bewijs te verzamelen. Maar hoe vind je dat als de Serviërs er alles aan doen om bewijs te vernietigen?

STER reclame