Maart 2019: Sven Botman in actie bij Jong Ajax Pro Shots

Het ziet er naar uit dat Ajacied Sven Botman op korte termijn gaat verhuizen naar het Franse OSC Lille. Met de transfer zou een bedrag van acht tot negen miljoen euro zijn gemoeid. Een flink bedrag voor de pas 20-jarige verdediger, die afgelopen seizoen 26 duels (op huurbasis) speelde bij sc Heerenveen.

Botman verlengde zijn contract bij Ajax in mei nog tot de zomer van 2023. Directeur voetbalzaken Marc Overmars veegde onlangs een eerste bod van Lille resoluut van tafel. De Amsterdamse club had plannen met de verdediger. Ook daarom zou er geen belangstelling zijn voor een terugkeer van de Belg Jan Vertonghen.

Saillant detail: Botman speelde nog niet één minuut in het eerste elftal van Ajax. "In Amsterdam kennen ze hem beter dan waar dan ook", zegt NOS-commentator Arno Vermeulen. "Daar heeft hij de hele jeugdopleiding rondgelopen. Dus daar moeten toch mensen zijn die ervan overtuigd zijn dat hij het niet zal halen als speler van Ajax 1."

Grote, sterke centrale verdediger

Vermeulen weet niet of Botman het zal redden in de Franse competitie, maar ziet in de 1,93 meter lange Noord-Hollander wel een opmerkelijke speler.

"Een hele interessante voetballer, hij zit in een categorie waar er niet veel van zijn. Grote, sterke centrale verdedigers die ook nog heel goed kunnen voetballen, zie je namelijk niet zo vaak. Ik heb hem best veel zien spelen afgelopen seizoen en ik was vanaf de eerste wedstrijd onder de indruk. Hij heeft in al zijn wedstrijden dit seizoen geen kaarten gepakt, dat vind ik bizar..."

Sven Botman als speler van sc Heerenveen ANP

Botman kende een sterke eerste seizoenshelft, maar na de winterstop ging het wat minder. "Het leek dat hij was geschrokken van alle aandacht die hij opeens kreeg. Hij was wat kwetsbaar", aldus Vermeulen.

Mede daarom denkt Vermeulen dan ook dat de stap naar de Franse competitie op dit moment iets te vroeg komt voor Botman. "Hij stak er in Nederland fysiek bovenuit, maar in Frankrijk barsten ze van de grote, sterke spelers. Fysiek krijgt hij veel meer tegenstand en het niveau zal ook een stuk hoger zijn natuurlijk."

Eén of twee jaar in Nederland

Een tussenstap bij bijvoorbeeld AZ zou voor Botman beter zijn denkt Vermeulen. "Ik had hem graag nog één of twee jaar in Nederland willen zien spelen om daarna de stap naar het buitenland te maken. De fouten die hij maakte in de laatste wedstrijden bij Heerenveen, die zal hij zich daar niet kunnen permitteren. Dus het is de vraag hoe hij daarmee om zal gaan en zich terug kan knokken na een tegenslag."

Maart 2019: Sven Botman (staand derde van links) in Oranje onder 19 jaar Pro Shots

STER reclame