NOS NieuwsAangepast

Brandweerbonden vrezen slachtoffers

De voorgenomen bezuinigingen op de brandweer zullen onherroepelijk leiden tot meer slachtoffers onder burgers en brandweermensen. Dat zeggen de gezamenlijke brandweervakbonden.

Ze willen dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en de Tweede Kamer zo snel mogelijk een einde maken aan de "aantasting van het veiligheidsniveau". Volgens de bonden worden aanrijtijden opgerekt, kazernes gesloten en rijden op de wagens minder mensen mee.

Intussen nemen steeds meer gemeenten het niet zo nauw meer met het minimumniveau voor de basis brandweerzorg, zeggen de organisaties.

"In plaats van een volwaardig brandweervoertuig met zes personen komt op verschillende plaatsen tegenwoordig eerst een auto met twee personen. Redden en blussen worden daarmee in eerste aanleg onmogelijk en moet er worden gewacht tot versterking is gearriveerd."

Leegloop

Bijkomende zorg is het plan van Opstelten om de brandweerzorg niet meer per gemeente te regelen, maar onder te brengen in 25 brandweerregio's. Veel vrijwilligers zien volgens de bonden niks in deze reorganisatie. Ze vrezen een leegloop onder vrijwilligers.

De SP gaat enquêtes houden om te onderzoeken hoe groot de onvrede is onder brandweermensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl