Tour de France 2019: Egan Bernal in de gele trui AFP

Wielerliefhebbers weten niet beter: juli is de Tour-maand. Maar dit jaar dus even niet. De reden is alom bekend: de coronacrisis legde ook het wielerseizoen lam. De start van de 107de Ronde van Frankrijk staat nu voor 29 augustus op de kalender.

Toch hoeven de fans in juli niet helemaal rusteloos voor zich uit te staren. Onlinetrainings- en raceplatform Zwift komt in samenwerking met Tour-organisator ASO met een virtuele editie van de Tour de France.

De zes etappes, verdeeld over drie weekenden, zullen in zo'n 130 landen worden uitgezonden. Bij de NOS zullen korte samenvattingen te zien zijn. De opbrengst gaat naar vijf goede doelen.

Tour-winnaars

Maar liefst 23 mannenteams en 17 vrouwenploegen hebben hun deelname toegezegd en inmiddels is ook al zeker dat Team Ineos een beroep zal doen op onder anderen de voormalige Tour-winnaars Chris Froome (2013, 2015, 2016 en 2017), Geraint Thomas (2018) en Egan Bernal (2019).

Bij de vrouwen zullen onder meer Anna van der Breggen, Marianne Vos, Kirsten Wild en wereldkampioene tijdrijden Chloé Dygert-Owen van de partij zijn.

Anna van der Breggen ANP

De etappes, waarvan de eerste twee op 4 en 5 juli verreden worden op Zwifts fantasie-eiland Watopia, zullen ongeveer een uur duren. Elk team verschijnt met vier renners aan de start, maar dat hoeven niet elke etappe dezelfde coureurs te zijn. Er kunnen dus, inspelend op het voorgeschotelde parcours, specialisten ingezet worden.

Puntensysteem

Het algemeen klassement wordt niet opgemaakt aan de hand van tijdverschillen, maar op basis van een puntensysteem. Het gaat bovendien niet om een individuele rangschikking, maar om een ploegenklassement. De leidende ploeg mag zelf de drager van de gele trui aanwijzen.

Hetzelfde geldt voor het berg- (bolletjestrui), sprint- (groene trui) en jongerenklassement (witte trui). Na elke rit is er ook een prijs voor strijdlustigste renner van de dag.

Mont Ventoux

Meest in het oog springend is het slotweekend met op zaterdag 18 juli een bergetappe met de finish bij Chalet Reynard, zes kilometer onder de top van de Mont Ventoux. Op zondag ligt de streep uiteraard op de Champs-Élysées in Parijs.

Tour de France 2019: renners op de Champs-Élysées in Parijs AFP

Christian Prudhomme, directeur van de Société du Tour de France, is blij met het initiatief. "Ik kan me de maand juli niet voorstellen zonder wielrennen. Dankzij de Virtual Tour de France zullen de kampioenen en hun fans de ontstane leegte kunnen opvullen. Dankzij de technologie die nu wordt ingezet voor de passie voor het wielrennen."

STER reclame