Studio Sport Docu
NOS Wielrennen

Bekijk 'nieuwe' docu's over gouden volleyballers, Lenstra en Janssen

Deze week wederom drie 'nieuwe' documentaires in Studio Sport Docu, waarin we elke maandag een deel van het grote archief van Studio Sport ontsluiten en eerder uitgezonden documentaires opnieuw aanbieden.

Van Bankras tot Atlanta (1999)

Alles was er in het Nederlandse volleybal op gericht om te schitteren op de Olympische Spelen van Atlanta. Alles moest en zou op de goede plaats vallen. En dat deed het: op 4 augustus 1996 veroverde het Nederlandse volleybalteam de gouden medaille door in een zinderende finale Italië te verslaan. Recent nog werd deze wedstrijd door de luisteraars van Langs de Lijn uitgeroepen tot de mooiste wedstrijd ooit. Een mooi moment om deze documentaire uit 1999 nog eens onder de aandacht te brengen.

In deze uitzending spreekt Annette van Trigt met Ron Zwerver en Peter Blangé, spelers van deze gouden ploeg. Uitgebreid blikken zij terug op de wedstrijden in Atlanta, maar ook op de jaren daarvoor. Als in de Amstelveense Bankrashal de basis voor dit succes wordt gelegd.

Van Bankras tot Atlanta (1999)

Abe, Fries Wonder (2004)

Misschien was Abe Lenstra wel een van de eerste sporters in Nederland bij wie je aan de voornaam genoeg had om te weten over wie het ging. Abe Lenstra, geboren in 1920, maakte op zijn vijftiende zijn debuut in het eerste van sc Heerenveen. In totaal speelde hij 500 wedstrijden voor de Friezen om daarin 523 keer tot scoren te komen.

Abe was echter niet alleen een goed voetballer. Hij blonk ook uit in tennis, schaatsen, hardlopen, dammen en biljarten. En daar is in Abe, Fries Wonder ook ruimschoots aandacht voor. Toen deze documentaire in 2004 voor het eerst werd uitgezonden, bevatte de documentaire beelden die nog nooit op de televisie waren uitgezonden. Ook zijn er geluidsfragmenten te horen van de beroemde wedstrijd tegen Ajax in 1950. Met nog een half uur te spelen gaat Ajax met 1-5 aan de leiding, maar de Friezen weten de stand nog om te buigen tot een 6-5 overwinning. Wie de beste man van het veld was, laat zich raden.

Abe, Fries Wonder (2004)

De Tour van Jan Janssen (2001)

Jan Janssen is in 1968 de eerste Nederlander die de Tour de France wint. Op de laatste dag van de Tour rijdt hij zichzelf in het geel door in de tijdrit sneller te zijn dan de Belg Herman van Springel. Jan Janssen gaat op de schouders op de wielerbaan van Vincennes en pinkt een traantje of twee weg.

Vele jaren later blikt Jan Janssen terug op die historische zege. In een anderhalf uur durende documentaire komt ook zijn toenmalige rivaal, Herman van Springel aan bod. Daarnaast is er ruim baan voor heel erg veel fraai archiefmateriaal.

De Tour van Jan Janssen (2001)

Dit is deel twaalf van Studio Sport Docu. Eerder publiceerden we:

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Deel 4:

Deel 5:

Deel 6:

Deel 7:

Deel 8:

Deel 9:

Deel 10:

Deel 11:

Deel 12:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl