Gilbert wint Gold Race opnieuw

Aangepast op

Philippe Gilbert heeft net als in 2010 de Amstel Gold Race gewonnen. Op de Cauberg, de 32ste en laatste helling, reed de Belg van Omega Pharma-Lotto hard weg bij de naar adem happende concurrentie.

De Spanjaard Joaquim Rodríguez (Katjoesja) eindigde als tweede, Simon Gerrans (Team Sky) als derde.

De kopstukken hielden zich lang gedeisd en meldden zich pas voorin toen de vier koplopers, onder wie Rabobank-renner Carlos Barredo, op 35 kilometer van de streep waren ingelopen.

Op de Eyserbosweg verzamelden zich alle grote favorieten. Cancellara en Frank Schleck (Leopard Trek) ontbraken echter, na een val. Franks broertje Andy sprong weg met nog tien kilometer te gaan, maar op de Cauberg viel hij stil. Rodriguez ging erop en erover, maar Gilbert was nog een stuk sterker.

Óscar Freire en Robert Gesink zaten namens Rabobank in de voorste groep bij het opdraaien van de Cauberg, maar zij kwamen krachten tekort.

17 Nederlanders

Om 10.20 uur begon het peloton, onder wie zeventien Nederlandse renners, aan de 46ste editie van de Amstel Gold Race. De renners moesten op hun 260 kilometer lange weg naar de op de Cauberg getrokken streep 32 hellingen over.

Een aantal hellingen moet vaker worden beklommen, zoals de Geulhemmerweg, de Sibbergrubbe, de Wolfsberg, de Loorberg, de Gulperberg (2x) en de Cauberg (3x). Vaak wordt bij de Gulperberg (op dertig kilometer) het kaf van het koren gescheiden.

Na anderhalf uur profiteerden vier man van het gezapige tempo in het peloton. Albert Timmer (Skil-Shimano), de Italianen Simone Ponzi (Liquigas) en Pierpaolo De Negri (Farnese-Vini) en de Belg Thomas Degand (Veranda's Willems) pakten tien minuten, maar bij de tweede passage van de Cauberg waren Timmer en Ponzi gezien.

De Spanjaard Carlos Barredo en Jan Ghyselinck demarreerden uit het peloton en voegden zich bij het duo dat nog vooraan reed. Het peloton hield de vier vervolgens lang aan het elastiek. Pas toen de vier ingelopen waren, schoven de favorieten naar voren.

Favorieten

Twee kopstukken, Fränk Schleck en Fabian Cancellara, kwamen net voor de Kruisberg, met nog 23 kilometer te gaan, ten val. Zij slaagden er niet meer in het eerste peloton te bereiken. Van de favorieten in die eerste groep was Rodríguez de eerste die het probeerde.

Op de Eyserbosweg sloeg hij een gaatje, maar ver kwam hij niet. Daarna was het de beurt aan Andy Schleck, die wel tien seconden pakte.

Gilbert, die in de vijftien man sterke eerste groep twee helpers bij zich had, liet het gat niet te groot worden. Bij het opdraaien van de Cauberg werd Schleck snel gegrepen, waarop het niet lang duurde of Gilbert zijn beslissende jump plaatste.