Frankrijk houdt vluchtelingen tegen

time icon Aangepast

Frankrijk heeft een trein uit Italië tegengehouden. Er zouden illegale Tunesische immigranten in zitten. De Italiaanse spoorwegen zeggen dat de trein daarom geen toestemming kreeg om vanuit de Italiaanse grensplaats Ventimiglia Frankrijk binnen te rijden.

Tunesiërs kunnen sinds kort vrij door de Schengenlanden reizen, omdat ze tijdelijke verblijfsvergunningen hebben gekregen van Italië. Daar melden zich sinds de politieke omwenteling in Tunesië veel vluchtelingen.

De groep vluchtelingen die nu is geweigerd, wilde vermoedelijk naar familie in Frankrijk reizen. In dat land wonen veel Tunesiërs.

Frankrijk zegt dat het de Tunesiërs wel wil verwelkomen, als ze kunnen aantonen dat ze genoeg financiële middelen hebben om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Nederland

Ook Tunesiërs die naar Nederland willen, komen alleen het land binnen als ze geldige papieren en voldoende geld hebben. Hebben ze dat niet, of staat de Tunesiër vermeld in het justitiële Schengensysteem, dan wordt hij direct teruggestuurd naar Italië.

Minister Leers voor Immigratie en Asiel noemde het gisteren "onacceptabel" dat Italië überhaupt visa aan 25.000 Tunesiërs heeft verstrekt. De Vreemdelingenpolitie gaat extra controles uitvoeren. Leers wil daarmee "een stevig signaal" afgeven.

STER Reclame