NOS Voetbal

City-coach Guardiola: 'Schaam me voor wat wij zwarte mensen hebben aangedaan'

Guardiola: 'Ik schaam me voor wat wij zwarte mensen hebben aangedaan'

Manchester City-trainer Pep Guardiola schuwt de maatschappelijke discussies doorgaans niet en zijn persconferentie na de 3-0 zege op Arsenal was daarop geen uitzondering. Guardiola liet zich in duidelijke bewoordingen uit over racisme.

"Witte mensen zouden hun excuses moeten aanbieden, sorry zeggen, voor de manier waarop we zwarte mensen de laatste vierhonderd jaar behandeld hebben", aldus Guardiola. "Ik schaam me voor wat wij deze geweldige zwarte mensen wereldwijd hebben aangedaan."

Guardiola toonde zich in het verleden vaker een uitgesproken tegenstander van racisme, hoewel juist hij er ook van beschuldigd werd niet van Afrikaanse spelers te houden. Het was voormalig Manchester City-middenvelder Yaya Touré die hem daar twee jaar geleden van betichtte. Guardiola ontkende die aantijgingen met klem.

ANP
Pep Guardiola vindt dat witte mensen hun excuses moeten aanbieden

De spelers van Manchester City en Arsenal speelden woensdagavond met de tekst 'Black Lives Matter' in plaats van hun eigen namen achterop de wedstrijdshirts om aandacht te vragen voor de strijd tegen racisme. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die door politiegeweld om het leven kwam.

"Het racismeprobleem is overal", constateerde Guardiola na afloop. "En misschien is het voor onze generatie te laat, maar hopelijk kunnen de jongere generaties inzien dat we allemaal mensen zijn."

"Gerechtigheid is voor iedereen belangrijk, ongeacht de kleur van je huid. En we moeten daar iedere dag voor vechten, voor maanden en jaren. Dit probleem speelt al erg lang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl