Kai Havertz (voorgrond) heeft Bayer Leverkusen naar 2-0 geschoten

Leverkusen herovert vierde plaats, Mainz verrast Dortmund

Bayer Leverkusen heeft de vierde plaats in de Bundesliga weer heroverd op Borussia Mönchengladbach, dat gisteren al van VfL Wolfsburg had gewonnen. De ploeg van Peter Bosz won in eigen huis verdiend met 3-1 van FC Köln.

Leverkusen heeft met de bekerfinale tegen Bayern München (op 4 juli in Berlijn definitief zonder publiek) nog een ijzer in het vuur, maar die een plek in de topvier van de competitie telt zwaarder. Die geeft immers recht op een Champions League-ticket.

Met die wetenschap in het achterhoofd gaf de thuisploeg meteen vol gas. Dat leidde al snel tot een kans voor Moussa Diaby en een serie hoekschoppen, waarvan de vijfde door Sven Bender met een handige voetbeweging werd doorgetikt: 1-0.

De twaalfde van Havertz

Kort voor rust pikte ook Kai Havertz, die een paar fraaie staaltjes voetbal liet zien, zijn doelpuntje mee. Kort na een koddige misser stond hij bij de penaltystip klaar om een voorzet van Leon Bailey af te ronden. Het was de twaalfde competitietreffer voor de 21-jarige aanvaller.

Köln-speler Jhon Cordoba baalt van zijn misser

Na de pauze had Jhon Cordoba de spanning al terug kunnen brengen, maar hij kopte in kansrijke positie hard naast. In de 59ste minuut deed Sebastiaan Bornauw het beter: hij kopte, uit een hoekschop, wel raak.

Tot veel meer bleek Köln toch niet in staat. Leverkusen wel. Met name Diaby had er nog zin in en gaf zijn sterke wedstrijd cachet met een treffer in de 83ste minuut. Met de 3-1 was het pleit beslecht.

Dortmund nonchalant, Mainz profiteert

Een dag nadat Bayern München de achtste landstitel op rij had veiliggesteld, maakte Borussia Dortmund, de nummer twee op de ranglijst, een nonchalante indruk tegen Mainz 05. De tegen degradatie strijdende ploeg van Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius profiteerde dankbaar.

Jonathan Burkhardt kan zijn geluk niet op na zijn treffer voor Mainz

De 19-jarige Jonathan Burkardt kopte de gasten na een half uur met zijn eerste doelpunt in de Bundesliga naar een voorsprong en kort na de pauze was Jean-Philippe Mateta koel vanaf de strafschopstip, nadat Lukasz Piszczek onderuitgetikt was: 0-2.

Boëtius kreeg nog een fraaie kan op een doelpunt, maar zijn misser deerde Mainz niet. Het gat met de zestiende plaats - en dus een promotie/degradatiewedstrijd - is met nog twee speelronden te gaan vijf punten.

Leipzig laat zege glippen

Ook nummer drie RB Leipzig liet in eigen huis punten liggen. De ploeg uit het oosten liet tegen Fortuna Düsseldorf in de eerste helft bar weinig zien, maar leek na een uur aan twee productieve minuten genoeg te hebben om het verschil te maken. Kevin Kamp schoot van afstand raak en even later vond Timo Werner de bovenhoek.

Andre Hoffmann kopt Fortuna Düsseldorf naar 2-2

Düsseldorf bleef echter tegensputteren en vond door een mazzelig doelpunt van Steven Skrzybski - een mislukt schot van Marcel Sobottka caramboleerde in het doel - weer aansluiting. In de laatste minuut kwam de nummer zestien van de ranglijst zelfs langszij toen Andre Hoffmann een doorgekopte hoekschop binnenknikte: 2-2.