Ceferin: 'Kracht van voetbal gebruiken voor positieve boodschap'

Voor het uiten van politieke statements was lange tijd geen plaats op het voetbalveld. Sterker, het kon spelers een gele kaart of boete opleveren als ze de regels omtrent het tonen van dergelijke teksten overtraden. Maar voor de strijd tegen racisme maakt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin een uitzondering.

Tijdens een persconferentie prees Ceferin voetballers die zich openlijk uitspreken tegen racisme. "Ik ben trots op spelers die zich mengen in het maatschappelijke debat", zei Ceferin, die Raheem Sterling (Manchester City), Marcelo (Real Madrid) en Jerome Boateng (Bayern München) als positieve voorbeelden noemde.

'UEFA-campagnes niet voldoende'

De afgelopen weken hebben bekende voetballers het probleem aangekaart, naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij kwam om het leven na buitenproportioneel politiegeweld. Het bracht wereldwijd een golf van protest op gang.

"Pogingen van de UEFA zelf om het racismeprobleem te tackelen hebben tot nu toe niet voldoende opgeleverd", erkende Ceferin. "De kracht van voetbal is groot, daar moeten we gebruik van maken. De campagnes die we tot nu toe gevoerd hebben, zijn niet genoeg geweest. We werken er hard aan, het is tijd voor een volgende stap."

Spelers in de Premier League spelen deze week met 'Black Lives Matter' op hun shirt Pro Shots

In de Premier League spelen alle voetballers deze week met de tekst 'Black Lives Matter' op hun shirt. De tekst staat op de plaats waar normaal hun namen staan. Daarnaast is het de spelers toegestaan te knielen, voor of tijdens de wedstrijd.

"We hebben samen het doel om raciale vooroordelen uit te roeien waar het ook kan en een samenleving met respect en gelijke kansen voor iedereen tot stand te brengen, ongeacht kleur of geloofsovertuiging. Dit symbool is een teken van eenheid voor alle spelers, alle stafleden, alle clubs, alle wedstrijdofficials en de Premier League", meldt de competitie in een verklaring.

STER reclame