Bekijk 'nieuwe' docu's over Riis, Kuipers en het gouden zwemkwartet
Deze week wederom drie 'nieuwe' documentaires in Studio Sport Docu, waarin we elke maandag een deel van het grote archief van Studio Sport ontsluiten en eerder uitgezonden documentaires opnieuw aanbieden.
Golden Girls (2012)
Op de Olympische Spelen van Peking in 2008 zijn Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Marleen Veldhuis van wereldklasse. Ze veroveren goud en gaan daar de jaren die daarop volgen 'gewoon' mee door.
Maar hoe doen ze dat precies als je als individuele sporters elkaars concurrent bent, maar als estafette juist sámen moet opereren? Met die vraag volgde verslaggever Martin Vriesema de vier zwemsters in aanloop naar de Spelen van Londen. Het levert een interessant kijkje op in de hoofden van vier topsporters.
Backstage bij Björn Kuipers (2016)
Scheidsrechter Björn Kuipers was de enige Nederlander die op het veld stond bij het EK voetbal van 2016 in Frankrijk. In aanloop naar die eindronde kreeg verslaggever Tom Lagerberg de kans om Team Kuipers, waartoe ook de assistenten van de arbiter behoren, een dag te volgen tijdens de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht.
Kuipers ging in De Kuip het veld op met een microfoontje en zodoende krijg je als kijker heel erg goed mee wat voor gesprekken er tussen voetballers en scheidsrechter worden gevoerd.
De Riis-Methode (2006)
De Deense wielrenner Bjarne Riis stond twee keer op het podium van de Ronde van Frankrijk. In 1995, rijdend voor de beruchte Gewiss-Ballan-ploeg, werd hij derde. Een jaar later was Riis zelfs de beste.
Hoewel er tijdens zijn actieve carrière al veelvuldig werd gespeculeerd over dopinggebruik door de Deen, werd hij nooit positief bevonden. Het duurde tot 2007 voor 'meneer 60 %', refererend aan zijn extreem hoge hematocrietgehalte, opbiechtte verboden middelen te hebben gebruikt.
Het jaar daarvoor maakte Mart Smeets de documentaire De Riis-Methode. Daarin probeert Smeets te achterhalen hoe de ploeg van Riis precies werkt, hoe het komt dat die zo goed op elkaar is ingespeeld. Met de kennis van nu blijkt dat de hoofdrolspelers niet het volledige verhaal hebben verteld. De docu biedt echter wel een mooi beeld van hoe de wielerwereld er anno 2006 voor stond.
Dit is deel elf van Studio Sport Docu. Eerder publiceerden we:
Deel 1:
Deel 2:
Deel 3:
Deel 4:
Deel 5:
Deel 6:
Deel 7:
Deel 8:
Deel 9:
Deel 10: