Gerrie Eijlers in actie tegen Letland bij het EK handbal in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk
NOS Sport

Handbaldoelman Eijlers (40) zet punt achter lange loopbaan en gaat vissen

Doelman Gerrie Eijlers heeft een punt achter zijn spelerscarrière gezet. De 40-jarige Volendammer speelde veertien jaar tophandbal in Duitsland en droeg 120 keer het shirt van Oranje.

Eijlers maakte zijn debuut bij Volendam en verkaste, na twee landstitels, in 2003 naar Duitsland. Daar kwam hij uit voor Solingen, Essen, Balingen-Weilstetten, Magdeburg (waarmee hij de halve finales van de EHF Cup bereikte) en Minden.

In 2017 keerde hij terug in Volendam, waarmee hij in 2019 nog beslag legde op de nationale beker.

Afgelopen januari, ruim 21 jaar na zijn debuut in Oranje, mocht Eijlers eindelijk zijn kunsten vertonen op een groot eindtoernooi. In het Noorse Trondheim zorgden de handballers met aanvoerder Eijlers tegen Letland zelfs voor de eerste EK-zege.

Na nederlagen tegen de latere wereldkampioen Spanje en handbalgrootmacht Duitsland verliet Oranje met opgeheven hoofd het toernooi. Eijlers beschouwde deelname aan het EK als "de kroon op mijn werk".

Een afscheidsduel vindt Eijlers niet nodig. "Ik houd wel erg van winnen. En bij een afscheidsduel gaat het meestal niet om winnen, dus dat is niet echt iets voor mij."

Trainen en vissen

Na het EK hield Eijlers, die de laatste jaren veel kampte met rugblessures, de deur nog op een kier. "We waren met het Nederlands team nog in de race voor het WK in 2021", vertelt Eijlers. "We hadden gunstig geloot en zouden in juni tegen Oostenrijk spelen. Maar door de corona is dat van de baan en dus ook de kans op het WK. Waarvoor zou ik dan nog moeten spelen?"

De Europese handbalbond besloot de play-offs voor deelname aan het WK van 2021 in Egypte te schrappen en de teams aan te wijzen op basis van de eindrangschikking van het begin dit jaar gespeelde EK. Daarbij dolf Oranje het onderspit.

Eijlers blijft actief in het handbal, als keeperstrainer bij de talentenacademie op Papendal. En hij hoopt meer tijd te kunnen besteden aan zijn hobby's. "Vorige week ben ik nog vier dagen gaan vissen op zee."

Kort na de historische plaatsing voor het EK in 2020 beklom Eijlers de Volendamse dijk met NOS-verslaggever Léon Haan en sprak over het EK, zijn loopbaan en het succes van de handbalvrouwen.

Eijlers geniet nog steeds: 'Nu keihard trainen voor EK'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl